Orientul Mijlociu fierbe! Arabii resping ferm planul lui Trump: ‘Ne-am luptat cu această idee de 100 de ani şi nu suntem pregătiţi să capitulăm acum’

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a avertizat la World Government Summit (Summitul Mondial al Guvernelor) de la Dubai că, dacă preşedintele Donald Trump va continua cu planul său, acest lucru va antrena Orientul Mijlociu într-un nou ciclu de crize cu „un efect dăunător asupra păcii şi a stabilităţii”.

„Noi, arabii, ne-am luptat cu această idee de o sută de ani şi nu suntem pregătiţi să capitulăm acum”, a declarat Aboul Gheit, potrivit AFP, ca răspuns la o întrebare despre insistenţa preşedintelui american Donald Trump de a goli Fâşia Gaza de locuitorii săi.

Primindu-l pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, marţi, la Casa Albă, preşedintele Donald Trump şi-a exprimat încă o dată dorinţa de a iniţia o dezvoltare imobiliară în Fâşia Gaza, golită de locuitorii acesteia. „Vom deţine Gaza. Nu trebuie să o cumpărăm. Nu este nimic de cumpărat”, a declarat marţi preşedintele american, asigurând că teritoriul va fi pus „sub control american”, fără a explica cum.

„Atenţia se îndreaptă astăzi spre Fâşia Gaza şi mâine se va îndrepta asupra Cisiordaniei cu scopul de a goli Palestina istorică de locuitorii săi iniţiali”, a mai declarat Aboul Gheit la Dubai. „Acest lucru este inacceptabil pentru lumea arabă”, a adăugat el.

Lumea arabă este înfuriată

Preşedintele Donald Trump a înfuriat lumea arabă declarând în mod neaşteptat că SUA vor prelua controlul asupra Fâşiei Gaza, îi vor reloca locuitorii şi vor transforma enclava devastată de război în „Riviera Orientului Mijlociu”.

După 16 luni de atacuri aeriene israeliene care au devastat Fâşia Gaza, palestinienii se tem de repetarea „Nakba” sau catastrofa petrecută în timpul războiului din 1948 care a dus la crearea statului Israel, când aproape 800.000 de palestinieni au fugit sau au fost alungaţi.

Donald Trump a mai spus că odată relocaţi, palestinienii din Fâşia Gaza nu vor avea dreptul să se întoarcă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că încetarea focului în Fâşia Gaza se va încheia şi armata va relua lupta împotriva Hamas până când acesta va fi învins dacă gruparea militantă palestiniană nu eliberează ostatici până sâmbătă la prânz. Ulterior, Hamas a emis un comunicat prin care îşi reînnoieşte angajamentul faţă de încetarea focului şi acuză faptul că Israelul este cel care îl pune în pericol.

Hamas a eliberat treptat ostatici de când a început prima fază a încetării focului, pe 19 ianuarie, dar luni a declarat că nu se va mai elibera din cauza acuzaţiilor că Israelul a încălcat acordul.
„Dacă situaţia va exploda din nou militar, tot acest efort (de încetare a focului) va fi irosit”, a estimat Aboul Gheit.

Jasem al-Budaiwi, care conduce alianţa politică şi economică a Consiliului de Cooperare al Golfului, i-a cerut preşedintelui Trump să îşi amintească de legăturile puternice dintre regiune şi Washington. „Dar trebuie să existe un schimb, el îşi spune părerea şi lumea arabă ar trebui să o spună pe a sa. Ceea ce spune el nu va fi acceptat de lumea arabă”, a declarat acesta.

Donald Trump a sugerat că palestinienii din Fâşia Gaza s-ar putea stabili în ţări precum Iordania, care are deja o populaţie palestiniană uriaşă, şi Egipt, cel mai populat stat din lumea arabă. Ambele ţări au respins propunerea preşedintelui american.

Pentru Iordania, discuţiile despre relocare se apropie de coşmarul expulzării în masă a palestinienilor din Fâşia Gaza şi Cisiordania, variantă în care Iordania să devină un cămin alternativ pentru palestinieni, o idee promovată de mult timp de către israelienii ultra-naţionalişti.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi consideră parţial chestiunea ca pe o problemă de securitate. El crede că grupări islamiste precum Hamas reprezintă o ameninţare existenţială pentru Egipt, şi nu numai, şi nu ar primi niciun membru al grupului care ar trece graniţa ca să se stabilească în Egipt.

Egiptul va găzdui un summit arab de urgenţă pe 27 februarie în care să se discute despre evoluţii „serioase” pentru palestinieni. Aboul Gheit a confirmat organizarea acestei întâlniri de urgenţă pe problema palestiniană, adăugând că ţările arabe au la dispoziţie două săptămâni pentru a dezvolta o poziţie comună pe acest subiect.

Aboul Gheit a spus că va fi reluată ideea Iniţiativei Arabe de Pace prezentată în 2002, în care naţiunile arabe au oferit Israelului normalizarea relaţiilor în schimbul unui acord pentru un stat palestinian şi retragerea completă a Israelului de pe teritoriul ocupat în 1967.

Planul preşedintelui Trump pentru Fâşia Gaza a răsturnat decenii de politică în care SUA au susţinut o soluţie cu două state.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sistemul Informatic Unic Integrat folosit în sistemul medical nu funcţionează – Medicii reclamă afectarea serviciilor oferite pacienţilor şi așteptare lungă

Cotaţia aluminiului a scăzut pentru a doua zi, după tarifele lui Trump