„Discuţia cu domnul secretar general adjunct Bjørn Berge a fost utilă pentru că am reuşit să-i lămurim pe cei de acolo asupra actului antidemocratic comis de politrucii de la CCR la comanda Puterii politice de la Bucureşti. Am primit asigurări că, la nivel european, nu s-a ştiut înainte despre decizia CCR din 6 decembrie, neexistând o consultare sau informare prealabilă. Comisia de la Veneţia, aflată instituţional sub Consiliul Europei, va veghea de aici înainte pentru a nu se mai comite noi abuzuri. Ne-am convins cu această ocazie că reprezentanţii Guvernului nu-i mint doar pe români, ci şi pe cei din instituţiile europene. De altfel, s-a vorbit chiar de o misiune de monitorizare din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Concluzia este că reprezentanţii de la Bruxelles şi Strasbourg îşi dau seama că e ceva putred la Bucureşti şi stau cu lupa pe ceea ce se întâmplă în ţara noastră”, a declarat Adrian Axinia, europarlamentar şi vicepreşedinte AUR.
În cadrul discuţiei, a fost relevat faptul că situaţia din România este monitorizată atent, Comisia de la Veneţia având cei mai buni experţi. Chiar dacă uneori pare că vin mai greu deciziile şi concluziile dinspre Consiliul Europei, la nivel instituţional, este înţeleasă perfect gravitatea deciziei de a anula alegerile. De altfel, din informările primite, şi ei au constatat faptul că tensiunia din societatea românească este în continuă creştere tocmai din această cauză.
În urmă cu două săptămâni, Comisia de la Veneţia, structură aflată în coordonarea Consiliului Europei, a emis un raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională. “Dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate (care pot fi folosite doar ca informații contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare”, se arăta în raportul Comisiei.
De asemenea, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au deplasat în România pentru a discuta şi despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie 2024. În acest sens, au existat întâlniri cu reprezentanţii Parlamentului şi ai Guvernului.