Potrivit unui comunicat dat publicității de ministerul de resort, șeful diplomației ungare a amintit că criza din Orientul Mijlociu a afectat puternic şi Libanul, forţând mii, zeci de mii de oameni să îşi părăsească temporar domiciliul şi că situaţia s-a îmbunătăţit doar odată cu încetarea focului cu Israelul, care, în opinia Ungariei, ar trebui extinsă şi menţinută pentru a instaura o pace durabilă.
„Menţinerea şi consolidarea stabilităţii în Liban este unul din mijloacele de prevenire a noilor valuri de migraţie”, a adăugat oficialul ungar.
Péter Szijjártó a declarat, prin urmare, că se bucură pentru faptul că Libanul a reuşit să aleagă un preşedinte, pe care l-a asigurat în timpul discuţiilor că Ungaria va continua să facă tot posibilul pentru a menţine stabilitatea în această ţară.
„În acest context, am oferit armatei libaneze un sprijin de 400 de milioane de forinţi pentru a-i permite acesteia, în calitate de armată regulată oficială a statului, să preia controlul asupra milițiilor, ca armată regulată oficială a statului, pentru a garanta securitatea în Liban”, a afirmat ministrul ungar de externe.
„Aceşti bani vor fi transferaţi Libanului prin Fondul european pentru pace şi putem face acest lucru pentru că noi nu trimitem arme în Ucraina, deci, putem transfera banii plătibili pentru Ucraina în alte locuri, aşa că am oferit această sumă Libanului, pentru consolidarea armatei libaneze”, a subliniat șeful diplomației ungare.
Ce a mai solicitat
De asemenea, Péter Szijjártó a solicitat întoarcerea cât mai rapidă în patrie a celor 1,5-2 milioane de refugiaţi sirieni care trăiesc în prezent în Liban, spunând că susţinerea acestei mase de oameni reprezintă o povară uriaşă pentru stat.
În opinia lui Péter Szijjártó, este important să se menţină prezenţa forţelor ONU de menţinere a păcii, pentru a garanta securitatea. Ministrul ungar a afirmat că Ungaria contribuie la aceasta, şaisprezece soldaţi ungari participă la această misiune, iar Guvernul nu prevede nicio schimbare.