Casa Albă a refuzat accesul unui reporter al Associated Press în Biroul Oval din cauza politicii sale privind „Golful Americii”

Casa Albă a împiedicat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, un reporter al agenţiei de presă americane Associated Press să participe la un eveniment în Biroul Oval, administraţia Trump justificând anterior această decizie prin refuzul agenţiei de presă de a denumi Golful Mexic „Golful Americii”.

Printr-un ordin executiv emis la câteva ore după revenirea sa la putere, la 20 ianuarie, noul preşedinte american a redenumit Golful Mexic în „Golful Americii”.

Întrebată cu o zi înainte despre decizia de a refuza unui jurnalist al prestigioasei agenţii de presă AP intrarea în Biroul Oval, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a justificat: „Dacă noi credem că mass-media din această încăpere relatează minciuni, le vom cere socoteală”.

„Şi este un fapt că masa de apă din largul coastei Louisiana se numeşte Golful Americii. Nu înţeleg de ce mass-media nu îl numesc aşa”, a continuat Karoline Leavitt.

Şi purtătoarea de cuvânt a citat Google şi Apple care, după decizia lui Donald Trump, au redenumit Golful Mexic „Golful Americii”, cel puţin pentru utilizatorii americani, pe serviciile lor de cartografiere. 

Miercuri, unui jurnalist AP i s-a refuzat din nou accesul în Biroul Oval pentru depunerea jurământului de către Tulsi Gabbard, noul director al serviciilor de informaţii americane, a constatat Agenţia France-Presse.

Associated Press anunţase marţi că a fost avertizată că, dacă „nu îşi aliniază standardele editoriale la ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump de a redenumi Golful Mexic în Golful Americii, AP nu va avea acces la un eveniment în Biroul Oval”.

Unul dintre reporterii săi a fost astfel împiedicat să asiste la semnarea unui ordin executiv.

„Este alarmant faptul că administraţia Trump ar pedepsi AP pentru jurnalismul său independent”, a declarat Julie Pace, un cadru al Associated Press.

Preşedintele Asociaţiei Corespondenţilor de la Casa Albă a condamnat, de asemenea, decizia ca fiind „inacceptabilă”.

Într-un editorial publicat luna trecută, AP a explicat că decretul lui Donald Trump are autoritate doar în Statele Unite, deoarece Mexicul şi alte ţări şi organizaţii internaţionale „nu au recunoscut schimbarea numelui”.  

„Associated Press se va referi la el cu numele său original, recunoscând în acelaşi timp noul nume ales de Trump”, a continuat agenţia de presă.

Preşedintele american are o relaţie tensionată cu presa, pe care a calificat-o drept „‘duşmani ai poporului” în timpul primului său mandat.

Între timp, cel de-al 45-lea şi al 47-lea preşedinte american răspunde în mod regulat pe larg la întrebările jurnaliştilor, deşi preferă interviurile exclusive cu instituţii de presă conservatoare precum Fox News.

Instanţa supremă judecă joi apelurile în cazul inculpaţilor din dosarul Nordis, între care Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă/ Măsurile preventive, contestate de nouă dintre cei 11 inculpaţi/ Şi DIICOT a contestat măsurile în cazul a şase inculpaţi

Reţeaua X (ex-Twitter) îl va despăgubi pe Donald Trump pentru suspendarea contului său în 2021 (presă)