Industria energetică europeană îndeamnă Uniunea Europeană să nu plafoneze prețurile gazelor

Comisia Europeană pregătește un pachet de măsuri, care urmează să fie propus pe 26 februarie, pentru a îmbunătăți avantajul competitiv al industriilor și pentru a contribui la scăderea prețurilor la energie.

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut săptămâna aceasta la un nivel maxim în doi ani de 58 de euro pe megawat oră (MWh), stimulat de vremea rece și de epuizarea rezervoarelor de stocare a gazelor. Acest lucru a adăugat îngrijorări cu privire la prețurile mai mari la energie cu care se confruntă firmele europene, în comparație cu concurenții din SUA și China.

Participanții din industrie sunt îngrijorați de faptul că acest lucru ar putea determina Bruxelles-ul să revigoreze ideea plafonării prețurilor la gaze, la câteva săptămâni după ce un plafon anterior al prețului gazelor din UE introdus în timpul crizei energetice din 2022 a expirat, după ce nu a fost declanșat niciodată.

„Credem că această măsură, dacă este anunțată, ar putea avea consecințe negative de anvergură pentru stabilitatea piețelor europene de energie și securitatea aprovizionării pe întreg continentul”, au declarat grupurile industriale într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Un plafon ar „dăuna încrederea” în prețul de referință al gazului din UE, ar determina participanții de pe piață să treacă la utilizarea altor prețuri de referință la gaze din afara UE și ar face mai dificilă pentru Europa să atragă mărfuri de gaz natural lichefiat pe piețele globale competitive din punct de vedere al prețurilor, se spune în scrisoare.

Printre semnatarii săi se numără asociațiile industriale Eurogas, Energy Traders Europe, asociația burselor de energie Europex și asociația piețelor financiare AFME.

Condus de oameni de știință de la Centrul de Cercetare și Proiect AKTI, un ONG local de mediu, proiectul își propune să învețe copiii că deșeurile pot fi reutilizate.

Financial Times a raportat miercuri că Comisia ia în considerare un plafon al prețului gazelor ca parte a pachetului de sprijin din această lună pentru industrie, citând oameni care cunosc discuțiile.

Un înalt oficial al UE a declarat miercuri pentru Reuters că ideea nu a fost luată în considerare.

Prim-ministrul Norvegiei, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a declarat că stabilirea unui plafon de preț la gaz a fost discutată cu Europa în urmă cu trei ani și că Bruxelles-ul a înțeles că acesta nu este un răspuns la provocarea prețurilor ridicate ale gazului.

„Energia poate lua alte căi, alte direcții. Ceea ce Europa trebuie să facă cu adevărat este să continue cu generarea de energie nouă din surse regenerabile și din surse existente”, a declarat Jonas Gahr Stoere miercuri pentru Reuters.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Negocieri pentru Ucraina – Europa vrea un loc la masă

Extinderea ambițioasă a Chevron în Mediterană: conductele submarine pentru extracția gazelor ar putea fi gata până la sfârșitul anului