Delgaz Grid a început lucrările de modernizare la o staţie de transformare din judeţul Neamţ, un proiect de circa 10 milioane de euro / Peste 36.000 de beneficiari din oraşul Roman şi alte 111 localităţi

Compania de distribuţie Delgaz Grid anunţă, miercuri, că a început, alături de partenerul ETHGroup, lucrările de modernizare la staţia de transformare Roman Laminor, printr-o investiţie de peste 51 de milioane de lei inclusiv TVA (circa 10 milioane de euro) de care vor beneficia peste 36.000 de clienţi din municipiul Roman şi alte 111 localităţi din zona limitrofă.

”După încheierea lucrărilor, estimată la finalul acestui an, consumatorii vor beneficia de servicii mai bune prin creşterea gradului de continuitate în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii serviciului de distribuţie, concomitent cu creşterea capacităţii de racordare pentru noi consumatori, prosumatori şi producători de energie verde. În acelaşi timp, staţia Roman Laminor este conectată cu alte două staţii de transformare, Tupilaţi şi Filipeşti, fapt ce conferă o securitate sporită în alimentarea cu energie electrică a zonei”, a transmis, miercuri, compania, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, principalele lucrări constau în înlocuirea echipamentelor specifice distribuţiei de energie electrică la tensiunea de 110 kV (întrerupătoare, separatoare, transformatoare de măsură)  şi 20 de kV (cameră de comandă şi conexiuni modulară).

De asemenea, vor fi înlocuite sistemele de protecţie şi de măsură, precum şi cele care asigură consumul propriu al staţiei, atât în curent alternativ, cât şi în curent continuu.

Echipamentele şi tehnologiile utilizate sunt de ultimă generaţie, iar staţia va fi  supravegheată şi comandată de la distanţă, urmând a fi integrată în sistem SCADA (Monitorizare, Control şi Achiziţii Date).

Din valoarea totală a lucrărilor, de peste 51 milioane de lei, 33,4 milioane de lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, iar 17,6 milioane de lei inclusiv TVA este contribuţia Delgaz Grid.

În luna decembrie a anului trecut Delgaz Grid a finalizat construcţia unei noi staţii de transformare în mun. Oneşti, jud. Bacău, printr-o investiţie de 22,7 milioane de lei, în urma căreia vor beneficia peste 31.000 de clienţi.

”La momentul de faţă mai avem în diverse stadii de implementare proiecte cu cofinanţare europeană pentru modernizarea a încă 32 de staţii de transformare din cele şase judeţe din Moldova în care activăm pe segmentul de energie electrică”, a mai transmis compania.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

 

 

 

Europa trebuie să fie implicată în discuţiile privind Ucraina, spune Germania

Mureş: Fetiţele de 2 şi 4 ani care au căzut într-o baltă din apropierea râului Târnava au murit la spital / Dosar penal pentru ucidere din culpă / Cum s-a produs incidentul