Înaltul diplomat de la Moscova a declarat că Rusia monitorizează îndeaproape evoluţiile din Groenlanda şi se opune ferm oricăror eforturi de a induce confruntări în regiunea arctică.
„Rusia nu acceptă introducerea unor abordări confruntaţionale în Arctica şi este interesată să o păstreze drept o zonă de stabilitate şi predictibilitate”, a insistat Studennikov.
El a adăugat că Rusia a susţinut constant construirea unui mecanism internaţional de securitate fiabil în regiune.
Studennikov a subliniat că viitorul Groenlandei ar trebui să fie determinat de poporul groenlandez fără nicio interferenţă externă.
Preşedintele american Donald Trump a reiterat interesul SUA pentru Groenlanda înainte şi după preluarea celui de-al doilea mandat.
Într-un răspuns, în decembrie 2024, prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a insistat că insula nu este de vânzare şi nu va fi niciodată.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, cu o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori, a fost o colonie daneză până în 1953, când a devenit parte integrantă a Danemarcei, groenlandezii având cetăţenia daneză. În 1979, Groenlanda a obţinut dreptul la autoguvernare, în timp ce Danemarca îşi păstrează autoritatea asupra politicii externe şi de apărare a insulei.