Datoria cumulată a americanilor pe cardurile de credit a atins un nou record de 1,21 trilioane de dolari, potrivit unui raport trimestrial privind datoriile gospodăriilor publicat de Federal Reserve Bank of New York, citat de CNBC.
Soldurile pe cardurile de credit au crescut cu 45 de miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2024, în mare parte din cauza cheltuielilor de sărbători, fiind acum cu 7,3% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acelaşi timp, ratele de neplată au rămas ridicate, cercetătorii de la New York Fed constatând că 7,18% dintre soldurile de pe carduri au devenit restante în ultimul an. Această tendinţă sugerează că mulţi debitori întâmpină dificultăţi în rambursarea datoriilor.
”Nimeni nu ar trebui să fie surprins că datoria pe cardurile de credit a atins un nou record”, a declarat Matt Schulz, analist principal la LendingTree.
”Inflaţia persistentă a redus marja de siguranţă financiară a multor americani, forţându-i să se bazeze mai mult pe datoria de pe cardurile de credit”, a adăugat el.
După pandemie, gospodăriile au epuizat economiile acumulate, ceea ce a dus la o revenire puternică a soldurilor pe cardurile de credit. Deşi costurile de împrumut au rămas ridicate, cheltuielile consumatorilor continuă să fie puternice.
Ratele dobânzilor la cardurile de credit depăşesc 20%
În prezent, cardurile de credit reprezintă una dintre cele mai scumpe forme de împrumut.
Gospodăriile cu venituri mai mici, care au fost nevoite să facă faţă creşterii preţurilor, au fost afectate în mod deosebit după ce seria de majorări ale dobânzii de referinţă a Fed a dus rata medie a dobânzii la peste 20%, aproape de un maxim istoric.
Chiar dacă Fed a redus uşor dobânda de referinţă la sfârşitul anului trecut, dobânzile la cardurile de credit au rămas aproape neschimbate.
”Pentru cei care au solduri restante, o rată mai mare a dobânzii face ca aceste datorii să crească mai rapid şi determină plăţi lunare mai mari”, au explicat cercetătorii New York Fed.