FOTO Ruinele celei mai vechi bazilici romane din Londra, descoperite în subsolul unui bloc de birouri

Compania de construcţii a solicitat Museum of London Archaeology (MOLA) să cerceteze situl înaintea demarării lucrărilor unui proiect de redezvoltare urbană, conform Agerpres.

MOLA a precizat că deşi se ştia că sub acea locaţie s-ar putea afla o bazilică romană, nu se ştia cât de mult din structura acesteia s-a păstrat.

„Ceea ce am descoperit este extraordinar. În şanţurile (arheologice) de sondare am descoperit fundaţii masive şi pereţi din gresie, silex şi ţigle romane – în unele locuri credem că au peste 10 metri lungime, 1 metru lăţime şi 4 metri adâncime”, conform comunicatului MOLA.

content-image

Se crede că aceste fundaţii provin dintr-o parte a bazilicii denumită „tribunal”, unde liderii politici şi oficialităţile luau decizii majore cu privire la conducerea Londrei, oraş numit Londinium în perioada romană. Înainte de trecerea la creştinism, în Imperiul Roman o bazilică era o clădire publică mare ce îndeplinea multiple funcţii oficiale şi publice, construită de obicei lângă forumul oraşului.

Directorul de dezvoltare al MOLA, Sophie Jackson, a declarat că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani.

„Este ca şi cum ai descoperi scaunul preşedintelui Camerei Comunelor peste 2.000 de ani în viitor. Nivelul de conservare al bazilicii ne-a întrecut cu mult orice aşteptări şi am descoperit probabil cea mai importantă parte a clădirii”, a declarat ea.

Arheologii şi istoricii sunt de părere că bazilica a fost construită în anii 70 – 80 d.Hr.

Dezvoltatorii urbani doresc acum să încorporeze bazilica în proiectul lor de dezvoltare, iar dacă vor primi aprobarea vor începe săpăturile în întreg perimetrul pentru aducerea la lumină a structurii.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Vicepreședintele SUA despre anularea alegerilor din România: Este șocant pentru urechile americanilor! Așa ușor poate fi distrus un sistem democratic?

Europa nu poate înlocui militar America ”de pe o zi pe alta” în apărarea europeană, avertizează Boris Pistorius şi anunţă că i-a propus lui Pete Hegseth o ”foaie de drum” a ”transferului poverii” , pentru ca să nu apară ”niciun deficit periculos” în capac