UNESCO a adăugat vechea Mănăstire Sfântul Ilarion, cunoscută şi sub numele de Tell Umm Amer, din Gaza, pe lista siturilor pe cale de dispariţie, ca urmare a războiului în curs cu Israelul. Decizia a fost anunţată în timpul celei de-a 46-a reuniuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din New Delhi, India. Sâmbătă, ansamblul monumental ”Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai complexe mănăstiri, datează din secolul al IV-lea d.Hr. Locul a găzduit prima comunitate monahală din Ţara Sfântă. Deşi se află pe lista provizorie a patrimoniului organizaţiei din 2012, statutul său a fost accelerat folosind proceduri de urgenţă.
Sfântul Ilarion a întemeiat locul omonim, care se mândreşte cu două biserici, o sală de botez, un loc de înmormântare şi un cimitir public, precum şi o sală de audienţă şi săli de mese. După ce a fost deteriorată, mănăstirea a fost în cele din urmă abandonată la începutul secolului al VII-lea d.Hr. Ulterior, a fost redescoperită de arheologii locali în 1999.
Proiectele de conservare întreprinse de fundaţia Aliph din Elveţia şi de British Council (condus de Première Urgence Internationale) au contribuit la protejarea şi restaurarea sitului.
„UNESCO îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la impactul conflictului în curs asupra patrimoniului cultural, în special în Fâşia Gaza”, a transmis UNESCO, adăugând: „Organizaţia îndeamnă toate părţile implicate să respecte cu stricteţe dreptul internaţional, subliniind că bunurile culturale nu ar trebui să fie vizate sau utilizate în scopuri militare, deoarece sunt considerate infrastructură civilă”.
De la începutul conflictului, în octombrie anul trecut, peste 39.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi, potrivit ministerului local al sănătăţii, majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai fâşiei fiind nevoiţi să îşi evacueze locuinţele.
Mai mult de 100 de repere culturale şi situri istorice au fost distruse în Gaza din cauza atacurilor aeriene israeliene. Mănăstirea se alătură altor patru monumente din Palestina aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care oferă asistenţă tehnică şi financiară pentru protejarea şi reabilitarea fiecărui sit.