Rembrandt a folosit arsenic pentru a picta capodopera „Rondul de noapte”

Oamenii de ştiinţă care cercetează lucrarea lui Rembrandt „Rondul de noapte/ The Night Watch” au dezvăluit noi informaţii despre capodopera veche de secole. Ei au descoperit că Rembrandt a folosit arsenic pentru a amesteca un misterios pigment auriu care înfrumuseţează unul dintre protagoniştii tabloului. Echipa de cercetare cuprinde experţi de la Rijksmuseum şi de la Universitatea din Amsterdam. Ei şi-au publicat concluziile în revista Heritage Science.

Cercetătorii au analizat „Rondul de noapte” folosind tehnologia macroscopică de imagistică prin fluorescenţă cu raze X. Aceasta a dezvăluit prezenţa mineralelor de sulfură de arsenic în detaliile aurii ale picturii.

Rembrandt a folosit această tehnică pe figura din centru-dreapta, locotenentul Willem Van Ruytenburch, a cărui haină brodată şi mâneci sunt împodobite cu fire aurii delicate. Echipa de cercetare a presupus iniţial că Rembrandt a folosit orpiment pentru a amesteca nuanţele galbene şi realgar pentru a amesteca nuanţele roşii pentru aceste detalii din tablou. În schimb, ei au identificat pararealgar şi pararealgar semi-amorf – ambele minerale de sulfură de arsenic – în această zonă a picturii. Ei au stabilit că Rembrandt a amestecat pigmenţii de sulfură de arsenic cu alţi pigmenţi pentru a obţine un luciu auriu convingător.

Potrivit echipei de cercetare, prezenţa sulfurilor de arsenic în lucrarea „Rondul de noapte” indică o combinaţie intenţionată de pigmenţi de către artist. „Rembrandt a urmărit în mod clar un ton portocaliu strălucitor cu o intensitate mare a culorii, care i-a permis să creeze iluzia broderiei cu fir de aur din costumul lui Van Ruytenburch”, se arată în studiu.

Echipa de cercetare a comparat „Rondul de noapte” cu eşantioane de vopsea de la alţi artişti din colecţia Rijksmuseum despre care se ştie că au folosit sulfuri de arsenic. În special, ei au găsit un amestec similar de pigmenţi într-o pictură a contemporanului lui Rembrandt, „Willem Kalf”.

Echipa de cercetare a explicat această descoperire drept „dovadă că o varietate de sulfuri de arsenic naturale şi artificiale erau fabricate şi comercializate în timpul lui Rembrandt şi erau disponibile în Amsterdam”. Ca atare, utilizarea sulfurilor de arsenic naturale şi artificiale pentru a crea pigmenţi a fost probabil mai frecventă în timpul Epocii de Aur olandeze decât se credea anterior. Artiştii ar fi importat minerale de sulfură de arsenic în Republica Olandeză, care nu dispunea de resurse miniere adecvate.

„Rondul de noapte” este cel mai mare şi mai faimos tablou al lui Rembrandt van Rijn, principalul portretist al Epocii de Aur olandeze din Amsterdam. Tabloul a fost iniţial intitulat „Civic Guardsmen of District II under the Command of Captain Frans Banninck Cocq”. În timp ce acum este cunoscut drept „The Night Watch”, opera nu descrie de fapt un eveniment nocturn. Pânza monumentală este remarcabilă pentru transformarea unui portret de grup convenţional – în acest caz, o companie de gardieni din Amsterdam – într-o scenă dramatică şi dinamică. Rembrandt a fost unul dintre primii artişti care a pictat fiecare membru al unui grup angajat într-o acţiune individualizată. Acest lucru a dat startul unei tendinţe interesante şi durabile în arta olandeză a secolului al XVII-lea.

În 2019, Rijksmuseum din Amsterdam a lansat „Operaţiunea Night Watch”, un proiect de cercetare la scară largă care rămâne în desfăşurare. Experţii urmăresc să cerceteze şi să restaureze fiecare centimetru al pânzei. Până în prezent, aceştia au utilizat o varietate de tehnici de imagistică analitică neinvazivă pe pictură. De asemenea, au studiat mostre de vopsea pentru a afla mai multe despre materialele şi tehnicile lui Rembrandt şi despre modul în care tabloul ar putea fi cel mai bine conservat pentru generaţiile viitoare. „Rondul de noapte” a suferit zeci de restaurări de-a lungul secolelor, însă „Operaţiunea” este cea mai amplă şi mai avansată. Lucrările sunt efectuate într-o cameră de sticlă special concepută, situată în galeria principală a muzeului.

Un nou test bazat pe analize de sânge pentru detectarea cancerului colorectal, autorizat în SUA

Giorgia Meloni, la Beijing: Susţinerea de către China a efortului de război al Rusiei este o sursă de „mari fricţiuni”