Din G7 fac parte Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Canada, Japonia, Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
- „Orice noi sancţiuni suplimentare impuse după februarie ar trebui să fie condiţionate de faptul că Federaţia Rusă se implică într-un efort real şi de bună-credinţă pentru a pune capăt durabil războiului împotriva Ucrainei, asigurându-i acesteia securitate şi stabilitate pe termen lung, ca stat suveran şi independent,” se arată în declaraţia comună, semnată de miniştrii din G7, inclusiv de secretarul de stat american Marco Rubio, după o reuniune organizată în marja Conferinţei de Securitate de la München.
G7 şi-a reafirmat angajamentul de a colabora pentru obţinerea unei păci durabile şi necesitatea de a dezvolta garanţii solide de securitate, pentru a preveni reluarea conflictului în Ucraina.
Kremlinul nu este interesat să revină în G7
Kremlinul a dat asigurări vineri că nu este interesat să revină în G7 după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus că „i-ar plăcea” ca Rusia să revină în acest grup format acum din cele mai dezvoltate şapte ţări ale lumii şi din care Rusia a fost expulzată după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, informează EFE.
„Grupul, numit acum G7, şi-a pierdut semnificativ din relevanţă inclusiv prin prisma faptului că reuneşte ţări care acum nu sunt lideri în dezvoltare, aflaţi în diferiţi parametri ai creşterii socioeconomice”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.
Peskov a adăugat că „acele centre de creştere s-au mutat în alte regiuni ale globului şi, din acest punct de vedere, considerăm, desigur, că suntem mult mai interesaţi de continuarea activităţii noastre constructive în cadrul G20” (grupul ţărilor cele mai dezvoltate şi în curs de dezvoltare – n.r.).
Trump a pledat joi pentru revenirea Rusiei în G7. „Mi-ar plăcea să se întoarcă. Bănuiesc că a fost o greşeală să-i expulzăm”, a declarat Trump din Biroul Oval al Casei Albe. Trump a considerat o „greşeală” decizia luată de Statele Unite, în mandatul lui Barack Obama (2009-2017), şi de alte ţări din G7 de a suspenda Rusia în efortul de a izola şi pedepsi Moscova pentru încălcarea suveranităţii ucrainene. „Este foarte posibil ca, dacă ar fi încă parte din G8, problema cu Ucraina să nu fi apărut. Şi dacă aş fi fost preşedinte, cu siguranţă nu s-ar fi întâmplat. Rusia nu ar fi atacat niciodată Ucraina”, a repetat Trump.
Rusia a promovat ca alternativă grupul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Iran, Indonezia, Emiratele Arabe Unite şi Etiopia – al cărui summit a avut loc în octombrie anul trecut în oraşul rus Kazan.