Totodată, casele din zona periurbană devin o alternativă tot mai populară, fiind preferate în locul apartamentelor mai mari de 3 și 4 camere. Motivul principal este raportul mai avantajos între spațiu și preț, multe dintre aceste locuințe având costuri mai accesibile decât cele din interiorul orașului.
În ceea ce privește bugetul, majoritatea cumpărătorilor nu doresc să depășească suma de 120.000 de euro pentru o locuință. Aproximativ 34% dintre aceștia intenționează să plătească cash, în timp ce restul se orientează către credite ipotecare pentru achiziție.
Pe locul al doilea în topul preferințelor se găsesc casele. Localizate, în general, în localitățile de la periferia principalelor centre urbane din România, acestea stârnesc anul acesta interesul a 27% dintre cei care au pornit în căutarea locuinței ideale.
Locul al treilea este ocupat de apartamentele cu 3 camere, nevoia de spațiu fiind evidentă în ultimii ani pentru un segment destul de extins al pieței, în special în rândul familiilor cu copii și al celor care lucrează încă în sistem remote sau hibrid și vor să amenajeze acasă un spațiu adecvat de muncă.
Garsonierele și apartamentele cu 4 camere ocupă ultimele poziții în top. Locuințele de tip studio sau garsonieră sunt vizate de cele mai multe ori de tineri și de micii investitori având avantajul unui cost mai redus.
Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondaj realizat de Imobiliare.ro, în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, în rândul potențialilor cumpărători interesați de realizarea unei achiziții imobiliare în principalele șase centre urbane din România (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara)