@marcel_ciolacu Am vizitat Cazinoul din Constanța, este aproape gata. După ani buni, oamenii pot vizita acest loc superb!✨ #marcelciolacu #romania #psd #emotii #cazinoconstanta ♬ sunet original – marcel_ciolacu
„Suntem la Cazinoul din Constanța, cazinou pe care îl cunoaștem cu toții. Sunt ferm convins că nu sunt singurul care venea împreună cu părinții, când era copil, pe faleza din Constanța și ne uitam la ruina cazinoului și locuitorii din Constanța, care stăteau pe băncuțe, cei mai în vârstă, ne povesteau poveștile de la cazinou, cum a fost construit în 1910, cum a fost bombardat în război, cum s-au găsit scrisorile deținuților politici care au muncit în acest cazinou”, spune Ciolacu într-un video postat pe TikTok, conform Mediafax.
„Mă bucur mult că săptămâna viitoare se termină refacerea cazinoului din Constanța și va fi dat drumul publicului pentru a-l viziona și a vedea această superbă clădire și construcție. Foarte puțină lume știe, când eram vicepremier, și era Mihai (Tudose) prim-ministru, am pornit pentru a trece Cazinoul pe listă la CNI, pe lista sinteză, și după cinci ani de renovare – fiind foarte multă migală în reconstrucția cazinoului – și după vreo trei ani de licitații și contestații în sfârșit constănțenii și noi toți românii o să putem vizita din nou Cazinoul din Constanța”, afirmă premierul, în timp ce alunecă în joacă pe pardoseala decorativă din marmură a cazinoului.
Cazinoul din Constanţa este monument istoric de valoare universală
Clădire reprezentativă pentru municipiul Constanţa şi cel mai important model Art Nouveau din România, Cazinoul se află la malul Mării Negre, în centrul istoric al oraşului, în apropiere de bulevardul Regina Elisabeta. La est de Cazinou se află Farul Genovez şi bustul poetului Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han.
Istoria emblematicului imobil începe la data de 23 iulie 1903, atunci când primarul Cristea Georgescu a încheiat un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea Cazinoului, în urma deciziilor luate de Consiliul Comunal, potrivit cazinoconstanta.ro.
Odată cu schimbarea politică a administraţiei locale, Daniel Renard a fost înlocuit cu colegul său de breaslă Petre Antonescu, în 1905. Dacă Daniel Renard concepuse clădirea în stil Art Nouveau, pentru a evidenţia caracterul cosmopolit al Constanţei, Petre Antonescu o proiectase sub formă de teatru, în stil neo-românesc.
Doi ani mai târziu, în urma unor noi schimbări politice pe plan local, Daniel Renard este rechemat să proiecteze edificiul. Odată cu revenirea sa, Renard a înlăturat unele fundaţii şi elevaţii concepute de Petre Antonescu, care la rândul său modificase fundaţia pusă între 1903 şi 1905.
La ridicarea edificiului a participat şi inginerul Anghel Saligny, cel care a gândit, în 1907, grinzile principale ce stau la baza planşeelor de peste subsol şi care s-au dovedit extrem de rezistente.
Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand, fiind, la acea dată, cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, precizează sursa citată. Oferea jocuri de ruletă, blackjack şi baccarat.
Construcţia ocupă un teren cu suprafaţa de 3.108 mp, are subsol, parter, etaj şi mansardă, cu o suprafaţă construită la sol de 1.598,81 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 3.844,56 mp.
La parter se afla un impresionant hol, din care pornea o maiestuoasă scară în trei rampe, către etaj. Spre partea nordică a clădirii, se aflau spaţii pentru garderobă, bufet cu laborator, o sală de lectură, vestiarul, două săli de joc şi una de biliard. La etaj mai exista o sală de spectacole, în apropierea alveolei scenei aflându-se foaierul artiştilor.
Până în 1912, fundalul muzical era asigurat, în principal, de orchestra I. Paschill.
În numărul 4 din septembrie 1911 al revistei „Ilustraţiunea Română”, Cazinoul din Constanţa era descris astfel: „O clădire fantastică, cochetă (…) ce se ridică pe ţărm, prelungindu-şi o terasă largă până în Mare. E Cazinoul comunal. O podoabă arhitectonică, de o concepţie stranie, răscolitoare. (…) un local de viaţă şi petreceri, menit să atragă vizitatori”, potrivit cazino365.ro.
Actualul Acvariu din Constanţa, amplasat în faţa impunătorului Cazinou constănţean, datează din 1912. A funcţionat ca pavilion-restaurant al Cazinoului, din iniţiativa baronului Edgar de Marcay, proprietarul „Societăţii Marilor Stabilimente” şi antreprenor al Cazinoului.
În timpul Primului Război Mondial, clădirea cazinoului a funcţionat ca spital militar, fiind, apoi, bombardată de aviaţia germană. Refăcută în 1928, a devenit un important punct de atracţie pentru marinarii şi turiştii ce navigau pe Marea Neagră, precizează istoricul Adrian Cioroianu, în cadrul emisiunii „5 minute de istorie”, difuzată de TVR.
În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Cazinoul a fost din nou bombardat, de această dată de aviaţia sovietică.
În 1950, la parterul clădirii a funcţionat un restaurant, iar la etaj, un cinematograf. Din 1948, în Cazinoul din Constanţa a funcţionat Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 şi 1989 a aparţinut de ONT Litoral.
Primele lucrări de reparaţii ale cazinoului au fost efectuate în 1934, sub îndrumarea lui Daniel Renard. Ample lucrări de renovare au fost efectuate în 1951, cu ajutorul deţinuţilor, precum şi între anii 1986-1988.
La 2 mai 2020, Primăria Municipiului Constanţa a anunţat demararea lucrărilor de restaurare a Cazinoului, coordonate de inginerul Marius Stan împreună cu reputatul arhitect constănţean Radu Cornescu.