ANSVSA: Discuţii cu fermierii pentru vaccinarea ovinelor şi caprinelor contra Pestei Rumegătoarelor Mici

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis luni AGERPRES, întâlnirea a fost solicitată la iniţiativa fermierilor în urma discuţiilor de săptămâna trecută între aceştia şi Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi a avut scopul de a analiza paşii necesari pentru a implementa un plan eficient de vaccinare.

„Această întâlnire subliniază angajamentul nostru continuu de a sprijini fermierii români şi de a implementa măsuri eficiente care să contribuie la dezvoltarea unui sector agricol sustenabil şi prosper. Lucrăm împreună cu toţi factorii implicaţi pentru a găsi cele mai bune soluţii şi a proteja sănătatea animalelor din România”, a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, în comunicatul citat.

Printre principalele puncte discutate se numără autorizarea vaccinului, având în vedere că este necesară obţinerea aprobării Comisiei Europene pentru utilizarea unui vaccin contra PRM, un pas esenţial în prevenirea răspândirii bolii.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a convenit constituirea unui grup de lucru format din specialişti ANSVSA şi reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine. Grupul va organiza întâlniri trimestriale pentru a monitoriza evoluţia vaccinării şi pentru a lua măsuri rapide în funcţie de nevoile fermierilor şi ori de câte ori situaţia operativă o va impune.

Nu în ultimul rând, discuţiile au vizat elaborarea unei strategii naţionale de vaccinare contra PRM, care să fie supusă aprobării Comisiei Europene. Aceasta va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a sectorului de creştere a animalelor.

„Prin aceste măsuri, ANSVSA continuă să îşi îndeplinească rolul de sprijin pentru fermierii români, oferindu-le soluţii concrete pentru protejarea animalelor şi pentru susţinerea activităţilor economice din domeniul zootehnic”, se mai arată în comunicat.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Sursa: www.stiripesurse.ro

România are printre cele mai scăzute rate de populaţie activă în muncă din UE (raport)

FOTO Totul a devenit oficial. Simona Halep, radiată din clasamentul WTA. Cum își petrece timpul fostul lider mondial