Sunt întrebări la care ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a răspuns pentru Hotnews într-un interviu.
Acesta a venit cu clarificări, sugerând că România nu stă chiar atât de rău pe cât se crede la capitolul investiții, ci dimpotrivă:
„Este tocmai bugetul care are cele mai mari investiții și cea mai mare sumă alocată pentru autostrăzi, pentru infrastructura rurală, pentru infrastructura educațională. Avem peste 150 de miliarde de lei investiți în acest buget. Dacă nici un buget care își propune să facă asemenea investiții nu arată o direcție clară, atunci mi-e greu să îmi imaginez un buget cu direcție clară.
În același timp, direcția clară de reducere a cheltuielilor de funcționare este în buget! Această direcție este dată tocmai de reducerea cu 5% a celor două capitole: capitolul de cheltuieli de personal și cheltuieli de funcționare la majoritatea ministerelor, la majoritatea operatorilor principali de credite, tocmai pentru a începe un proces de transformare a statului într-un stat mai suplu, cu cheltuieli mai mici cu cheltuieli mai mici de funcționare și cu servicii de calitate mai bune.”
Jurnaliștii de la Hotnews au insistat: Mă refeream la niște domenii strategii pentru România. De exemplu, Franța merge pe AI…
Tánczos Barna a explicat: „Dacă ministerele de resort nu-și prezintă marfa și bugetul obținut cum trebuie, atunci da, aveți dreptate. Dar noi, Ministerul Finanțelor, de exemplu, am alocat un buget consistent Ministerului Agriculturii, minister care o să vină cu proiecte de finanțare și programe pentru zootehnie, acolo unde suntem deficitari și suntem nivelul de procesare a produselor din agricultură. Nu este suficient să vindem grâu, trebuie să ne asigurăm că sunt transformate și în furaje, să avem zootehnie puternic dezvoltată și, mai departe, zootehnia să se transforme în materie primă pentru industria de procesare.
Avem, de asemenea, și Investalim, iarăși o direcție strategică pentru a închide din acel deficit de cont curent pe agricultură și pe industria alimentară. Mai avem Construct Plus, StartUp Nation… aceste programe trebuie prezentate și de ministerele de resort, pentru că ele le vor implementa. Deci avem câteva linii foarte clare de angajament de 3 miliarde de lei, tocmai pentru a asigura furnizare de materiale de construcții acelei industrii care primește din partea statului o comandă uriașă… deci lucrurile sunt puse cap la cap.”
Una peste alta, ministrul susține că un deficit de 7% poate fi menținut în actualele condiții, cu o gestionare strictă a bugetului și o evoluție previzibilă a veniturilor și cheltuielilor.