Vicepreşedintele francez al Comisiei Europene Stéphane Séjourné, comisarul european însărcinat cu Strategia Industrială Stéphane Séjourné, declară că i-a fost ”ruşine pentru americani” să audă discursul despre Europa al vicepreşedintelui american J.D. Vance de vineri, relatează AFP.
Fostul ministru francez de Externe a fost ministru însărcinat cu Europa şi al Afacerilor externe în Guvernul lui Gabriel Attal.
”Dacă m-aţi fi invitat acum două zile, poate că v-aş fi vorbit despre discursul vicepreşedintelui american, despre ruşinea pe care am simţit-o pentru americani din cauza înjunghierii în spate a modelului european în acest discurs”, a declarat luni comisarul european, la inaugurarea Casei Întreprinderilor din Franţa a Medef în centrul Bruxellesului.
”Vicepreşedintele american preferă să se întâlnească mai degrabă cu preşedinta AfD (extremă dreapta) decât cu cancelarul german, iar acesta este un subiect (…) existenţial pentru europeni”, a declarat Séjourné.
Vineri, într-un discurs diatribă împotriva Europei, la Conferinţa Securităţii de la munchen (MSC), cu o săptămâna înaintea alegerilor din Germania, vicepreşedintele american J.D. Vance le-a cerut partidelor politice, dar mai ales dreptei clasice, să nu mai ostracizeze extrema dreaptă.
”Nu există loc de firewall-uri”, a tunat el, înfuriind Guvernul german.
”Mă invitaţi azi (luni)”, a continuat Séjourné, ”şi al putea să vă dau de asemenea elemente pozitive despre răspunsul europenilor şi reuniunea din această seară la Paris pentru a reflecta la viitorul instituţiilor noastre (…), garanţiilor noastre de securitate în anii următori, într-o formă de cenaclu care aproape că seamănă unui Consiliu de Securitate european, în tot cazul poate premisele unui Consiliu de Securitate european. Putem visa”, a conchis el.
Aproximativ zece lideri ai unor ţări europene-cheie,între care britanicul Keir Starmer, polonezul Donald Tusk şi italianca Giorgia Meloni, s-au reunit la Paris, invitaţi de către Emmanuel Macron, împreună cu conducătorii UE şi NATO, pentru a discuta despre atitudinea pe care să o adopte împotriva deciziei lui Donald Trump de a dialoga cu Vladimir Putin despre viitorul Ucrainei.