VIDEO Rusia și SUA oferă primele concluzii după negocierile din Arabia Saudită: România a fost invocată de ruși

Ce au stabilit SUA și Rusia?

Statele Unite şi Rusia au convenit la această întâlnire stabilirea unui mecanism bilateral de consultări pentru a aborda elementele „iritante” în relaţiile lor şi să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să iniţieze negocieri de pace, a transmis Departamentul de Stat al SUA, relatează Agerpres.

„O discuţie telefonică urmată de o întâlnire nu sunt suficiente pentru stabilirea unei păci durabile”, a declarat după încheierea convorbirilor de la Riad purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, dând astfel de înţeles că eforturile de pace sunt încă în stadiu incipient.

Rubio şi Lavrov au convenit ”să pună bazele unei viitoare coperări asupra unor mize geopolitice de interes comun şi unor oportunităţi economice şi de investiţii istorice care vor apărea după încheierea cu succes a Războiului din Ucraina”, anunţă într-un comunicat în care prezintă un rezumat al negocierilor o purtătroare de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, conform News.ro.

Aceeaşi idee rezultă şi din declaraţia consilierului pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Iuri Uşakov, participant la reuniunea de la Riad.

„Am discutat, ne-am expus abordările de principiu şi am convenit ca echipe distincte de negociatori asupra acestui subiect să intre în contact la momentul potrivit”, a spus Uşakov în faţa presei ruse. „Americanii trebuie să-şi desemneze reprezentanţii, noi îi vom desemna pe ai noştri, iar apoi, probabil, activitatea va începe”, a adăugat acesta.

Negociatorul american Mike Waltz spune că Donald Trump este hotărât să avanseze foarte rapid în discuțiile privind un potențial acord de pace în Ucraina și că vor exista discuții despre teritorii și garanții de securitate, potrivit Reuters. Un război fără sfârșit în Europa nu este acceptabil pentru Trump, a adăugat Waltz după întâlnirea cu oficialii ruși la Riad.

”Trebuie să fie vorba despre un sfârşit permanent al războiului, nu de un sfârşit temporar, aşa cum am văzut în trecut”, declară consilierul lui Donald Trump. ”Ştim, este realitatea lucrurilor, că va trebui să aibă loc o discuţie despre teritorii şi că va avea loc o dicuţie despre garanţiile de securitate”, a declarat Mike Waltz la ieirea de la negocierile americano-ruse la Riad.

Criticii spun că echipa lui Trump, excluzând aderarea Ucrainei la NATO și spunând că dorința Kievului de a-și recâștiga toate teritoriile pierdute este o iluzie, a făcut concesii majore în avans. Oficialii americani spun că ei recunosc pur și simplu realitatea.

Ucraina spune că niciun acord de pace nu poate fi încheiat în numele său. „Noi, ca țară suverană, pur și simplu nu vom fi capabili să acceptăm niciun acord fără noi”, a declarat săptămâna trecută președintele Volodimir Zelenski.

Patru principii în urma discuțiilor privind Ucraina

Statele Unite și Rusia au convenit marți asupra a patru principii în urma discuțiilor care au durat mai mult de patru ore în Arabia Saudită, a declarat marți secretarul de stat american Marco Rubio, potrivit CNN.

  1. „Să restabilim funcționalitatea misiunilor noastre respective din Washington și Moscova. Pentru a putea continua să mergem pe acest drum, trebuie să avem facilități diplomatice care să funcționeze și să opereze normal”.
  2. „Vom numi o echipă la nivel înalt din partea noastră pentru a ajuta la negocierea și rezolvarea încheierii conflictului din Ucraina într-un mod durabil și acceptabil pentru toate părțile implicate”.
  3. „Pentru a începe să discutăm, să ne gândim și să examinăm cooperarea geopolitică și economică care ar putea rezulta din încetarea conflictului din Ucraina”.
  4. „Cei *cinci dintre noi care am fost astăzi aici… vom rămâne implicați în acest proces pentru a ne asigura că se desfășoară într-un mod productiv”.

*Cele cinci persoane la care s-a referit Rubio au fost el însuși, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, trimisul special Steve Witkoff, precum și ministrul rus de externe Serghei Lavrov și consilierul prezidențial Iuri Ușakov.

A fost invocată și România

În acest timp, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci doreşte în plus un angajament din partea Alianţei că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la Bucureşti din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.

Rusia leagă soluţionarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina.

Respectarea intereselor reciproce

Uşakov a mai declarat că întrevederea de la Riad „nu a decurs rău”, cele două delegaţii au avut „o discuţie foarte serioasă asupra tuturor aspectelor pe care dorim să le abordăm”, dar este improbabil ca săptămâna viitoare să se desfăşoare un summit între Putin-Trump. Încă mai trebuie să se lucreze „intens” la organizarea acestui summit, a indicat el. Totuşi, consilierul lui Putin a asigurat că Rusia şi SUA au convenit la Riad să-şi respecte interesele în mod reciproc.

Oprirea războiului Rusiei în Ucraina necesită concesii ale tuturor părţilor, declară Rubio după întâlnirea cu Lavrov la Riad

Oprirea Războiului din Ucraina necesită concesii ale tuturor părţilor, declară marţi, la Riad, în urma unei întâlniri cu oficiali ruşi de rang înalt, secretarul de State american Marco Rubio, relatează The Associated Press.

Întrebat despre sancţiunile impuse Rusiei, Rubio a subliniat că aceste măsuri au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia şi a precizat că nu doar Statele Unite au impus sancţiuni Moscovei.

”Uniunea Europeană (UE) va trebui să stea la masa (negocierilor) la un moment dat, pentru că a impus sancţiuni” Rusiei din cauza Războiului din Ucraina, a declarat şeful diplomaţiei americane.

SUA şi Rusia urmează să-şi restabilească personalul ambasadelor

Statele Unite şi Rusia au convenit marţi, la Riad, o restabilire a personalului ambasadelor şi înfiinţarea unor echipe la nivel înalt care să negocieze pacea în Războiul din Ucraina şi să promoveze cooperarea economică, relatează The Associated Press.

Reuniunea americano-rusă din Arabia Saudită s-a încheiat fără să se stabilească un summit Trump-Putin.

Acţiunile din ultimii ani au redus abilităţile misiunilor diplomatice ale ambelor ţări de a opera.

”Vom avea nevoie de misiuni diplomatice dinamice, capabile să funcţioneze normal, pentru a putea continua să folosim aceste canale”, a declarat secretarul de Stat american Marco Rubio.

Lavrov: ”Am motive să cred că americanii au început să înţeleagă mai bine poziţia noastră”

Statele Unite au început ”să înţeleagă mai bine” poziţia Moscovei, se declară convins ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după întâlnirea sa, marţi, în Arabia Saudită, cu secretarul de Stat american Marco Rubio, relatează AFP.

”Am motive să cred că americanii au început să înţeleagă mai bine poziţia noastră”, a declarat într-o conferinţă de presă Serghei Lavrov.

El consideră drept ”utilă” discuţia sa cu omologul săiu american.

”Nu ne-am mulţumit doar să ne ascultăm, ne-am înţeles”, dă asigurări şeful diplomaţiei ruse.

Rusia se opune desfăşurării în Ucraina a unor trupe din state membre NATO – inclusiv unei desfăşurări sub steagurile naţionale sau al Uniunii Europene (UE) – anunţă marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în urma unor negocieri, la Riad, cu Statele Unite, relatează AFP.

”Noi am explicat azi (marţi) că desfăşurarea (în Ucraina) a unor trupe ale forţelor armate ale statelor NATO, dar sub alt steag, sub steagul Uniunii Europene sau sub steagurile naţionale nu schimbă nimic”, declară Serghei Lavrov. ”Este, bineînţeles, inacceptabil”, subliniază el. Europa şi Kievul avansează ideea prezenţei unor astfel de forţe pe teritoriul Ucrainei, care să garanteze securitatea Ucrainei şi respectarea unui viitor acord care să pună capăt războiului.

Alte discuții avute

Oficiali ruşi şi americani au avut de asemenea la Riad o discuţie separată despre cooperarea economică, inclusiv despre preţurile energiei, a declarat şeful fondului suveran rus, Kirill Dmitriev.

Oficial american: Doar Trump poate „convinge Ucraina și Rusia să accepte” pacea

Doar Donald Trump poate „convinge Ucraina și Rusia să accepte” pacea, afirmă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, relatează Mediafax.

Președintele american Donald Trump este „singurul lider din lume care poate determina Ucraina și Rusia” să accepte pacea, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, la scurt timp după ce oficiali ruși și americani s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru a discuta despre războiul de trei ani din Ucraina. „Președintele Trump vrea să oprească crimele; Statele Unite doresc pacea și își folosesc puterea în lume pentru a aduce țările împreună. Președintele Trump este singurul lider din lume care poate determina Ucraina și Rusia să fie de acord cu acest lucru”, a declarat purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce.

Bruce a menționat că secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, s-a întâlnit marți cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, „ca o continuare a conversației președintelui Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin din 12 februarie”.

Reacția lui Zelenski

Preşedintlee ucrainean Volodimir Zelenski, care se află într-o vizită în Turcia, critică întâlnirea ruso-americană de marţi din Arabia Saudită, pe care o cataloghează drept negocieri cu privire la invazia rusă a Ucrainei ”fără Ucraina”, relatează AFP.

”Negocieri sunt în curs acum (…) între reprezentanţi ruşi şi americani Încă o dată, cu privire la Ucraina, fără Ucraina”, denunţă Zelenski în Turcia.

Concluzia CNN: „Rusia are cerințe pe care Ucraina nu le poate accepta”

Deși discuțiile dintre ruși și americani au fost încadrate ca fiind „exploratorii” de ambele părți, este deja clar că Moscova insistă asupra unor condiții care vor fi inacceptabile pentru Ucraina și aliații săi, potrivit CNN, relatează Mediafax.

Iată câteva dintre cererile-cheie prezentate luni de ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, Vasily Nebenzya:

„Ucraina să cedeze mai mult teritoriu”: Nebenzya a declarat Consiliului de Securitate al ONU că părți din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea și alte patru regiuni, au fost „pierdute irevocabil”.  El a afirmat în mod incorect că așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk, precum și regiunile Herson și Zaporojia, „s-au alăturat Federației Ruse”. El s-a referit la referendumurile organizate de autoritățile instalate de Rusia în zonele ocupate, denunțate pe scară largă ca fiind false de Ucraina și de aliații săi occidentali.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un monitor al conflictelor cu sediul în SUA, Rusia ocupă în prezent aproximativ 99% din regiunea Luhansk, 70% din regiunea Donețk și aproximativ 75% din regiunile Herson și Zaporojia.

Nebenzya a declarat că negocierile de pace ar trebui să „corecteze” această situație, insistând ca Ucraina să cedeze controlul asupra părților din cele patru regiuni care nu se află sub ocupație rusă.

„Înlăturarea lui Zelenski”: De asemenea, Nebenzya a precizat că Rusia dorește să îl forțeze pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să părăsească funcția. Ambasadorul rus l-a numit pe Zelenski „președintele ucrainean autoproclamat” și s-a referit la guvernul său ca la „cabala Zelenski”, afirmând că niciunul nu are „un rol de jucat în noua Ucraină”.

Zelenski, pe atunci un nou venit în politică, a câștigat alegerile prezidențiale din 2019 din Ucraina cu o victorie zdrobitoare. Mandatul său ar fi trebuit să se încheie în mai anul trecut, dar el a rămas în funcție deoarece Ucraina se află în prezent sub legea marțială după ce Rusia a lansat o invazie neprovocată la scară largă în februarie 2022. Legea marțială interzice organizarea de alegeri.

„Ucraina „neutră””: Nebenzya a mai spus că Ucraina ar trebui să fie un „stat demilitarizat, neutru, care să nu facă parte din niciun bloc sau alianță”. Ucraina a insistat mult timp să adere la NATO în viitor, iar alianța de apărare a declarat că ușa este deschisă oricărei țări care dorește să adere, atât timp cât îndeplinește criteriile de admitere.

„UE și Marea Britanie, excluse de la discuții”: Nebenzya a mai spus că Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt „absolut infidele” cuvântului lor și nu pot acționa ca mediatori sau să facă parte din orice acord privind Ucraina. El a adăugat că UE și Marea Britanie sunt „incapabile” să ajungă la un acord cu Rusia deoarece sunt orbite de „rusofobia primitivă”.

Ghiseul.ro: Portalul național pentru plăți online – Ghid complet pentru utilizatori

Negocieri SUA-Rusia la Riad – Serghei Lavrov a preluat retorica lui Călin Georgescu și a mințit că România cere bucăți din Ucraina