ECOFIN a aprobat orientările pentru bugetul UE în 2026 / Foaie de parcurs pentru reducerea decalajului de competitivitate, prezentată de Comisie / Secretar de s

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Finanţelor, în cadrul dezbaterii ECOFIN, Alin Andrieş, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a apreciat rolul ”Busolei pentru competitivitate” ca foaie de parcurs pentru reducerea decalajului de competitivitate cu care se confruntă UE.

”Trecerea de la vorbe la fapte implică identificarea unor soluţii practice la problemele care afectează companiile europene şi anume birocraţia, suprareglementarea, preţul exponenţial al energiei, finanţarea insuficientă sau lipsa apetitului pentru risc în finanţarea inovaţiei”, a declarat Andrieş.

Acesta a punctat şi câteva principii cheie care ar trebui să stea la baza implementării acestei foi de parcurs, cu scopul consolidării unităţii proiectului european.

”Contribuţia politicii de coeziune la competitivitatea UE şi la procesul de convergenţă este esenţială şi trebuie recunoscută în continuare. În acelaşi timp, este nevoie de sprijin suplimentar pentru asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabilă, ţinându-se cont de diferenţele privind spaţiul fiscal disponibil al statelor membre. În plus, cu privire la finanţare, propunerile pentru următorul Cadru Financiar Multianual al UE trebuie să fie echitabile şi echilibrate, abordând simultan provocările legate de competitivitate şi convergenţă”, a mai declarat Alin Andrieş.

Potrivit datelor transmise de către Ministerul Finanţelor, în cadrul reuniunii ECOFIN au fost aprobate orientările privind bugetul anual al UE pentru 2026, ca sistem de referinţă pentru Comisia Europeană la pregătirea următorului ciclu bugetar. Principalele aspecte abordate includ solidaritatea cu Ucraina, respectarea disciplinei bugetare, alocarea eficientă a resurselor şi transparenţa în gestionarea fondurilor.

”Stadiul actual al impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, adoptarea recomandărilor Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al Ungariei şi traiectoria sa corectivă în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv, Semestrul European 2025, adoptarea planurilor revizuite de redresare şi rezilienţă ale Letoniei şi Belgiei, aprobarea mandatului UE pentru reuniunea G20 din perioada 26-27 februarie 2025 şi adoptarea unei recomandări privind descărcarea de gestiune care urmează să fie acordată Comisiei în ceea ce priveşte execuţia bugetului general al UE pentru exerciţiul financiar 2023 au completat agenda reuniunii ECOFIN”, a mai transmis ministerul.

Războiul pare să bată la ușă – O țară europeană anunță un plan masiv de înarmare

Avertismentul unui medic înainte de FCSB – PAOK: ‘Este e ca și cum am juca fotbal în frigider’. Mesajul lui Mihai Stoica pentru greci