Poliţia de Frontieră anunţă, miercuri, că, în anul 2024, s-au înregistrat 57,4 milioane treceri persoane prin punctele de frontieră, o scădere cu peste 14% faţă de 2023 datorată intrării în Schengen. Peste 18 milioane de autovehicule au trecut graniţa, valorile fiind, de asemenea, în creştere.
Poliţia de Frontieră a transmis, miercuri, date pentru anul trecut.
”Valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei au fost de aproximativ 57,4 milioane treceri persoane (39,2 milioane cetăţeni U.E. şi 18,2 milioane cetăţeni non-U.E.), atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 67,1 milioane, în ansamblu se înregistrează o scădere de 14,5%. Această scădere a fost înregistrată în contextul integrării României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, întrucât după data de 31 martie 2024 persoanele care au circulat între statele membre Schengen pe la cele două frontiere nu au mai fost implementate”, a transmis Poliţia de Frontieră.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a apreciat că ”cel mai important obiectiv, suaspectul vizibilităţii cel puţin, a fost cel al integrării în spaţiul Schengen”.
”Acest succes s-a construit în primul rând, nu exclusiv, dar în primul rând pe performanţele dumneavoastră în combaterea migraţiei ilegale, creşterea eficienţei protecţiei frontierei de stat, creşterea cooperării. Nu vreau să vă pierdeţi luciditatea, au contribuit şi alţii la acest succes, colegi de-ai dumneavoastră din alte arme (…) dar această combinaţie de forţe, de expertize, de planificare într-o rezonanţă instituţională adecvată pe care ne-am propus-o, n-a fost întâmplătoare, asupra căreia am lucrat, a condus la un succes pe care noi l-am simţit, l-am intuit cu prudenţă. Nici nu l-am clamat înainte, nu l-am clamat nici după. Ne-am făcut, cum s-ar spune, datoria. Deci e un obiectiv de care să fiţi mândri şi să fiţi conştienţi că el aduce ţării multe beneficii, nu numai cele de imagine, nu numai cele de confort pentru cetăţenii care trec frontiera, dar sunt beneficii financiare directe şi indirecte. Sunt evaluări, estimări că sunt miliarde de euro care intră în ţară, direct şi indirect, în urma deschiderii spaţiului Schengen pentru România”, a declarat Cătălin Predoiu.
Potrivit datelor transmise de Poliţia de Frontieră, la frontiera terestră însă, în anul 2024, s-au înregistrat creşteri ale traficului prin punctele de trecere la nivelul majorităţii segmentelor de frontieră: 10,4% la frontiera cu Serbia, 9% la cea cu Bulgaria, 7,4% la frontiera cu Ungaria şi 3,7% la cea cu Ucraina.
”În perioada analizată, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de control trecere frontieră au fost de aproximativ 18 milioane autovehicule, cu 4,3% mai mari comparativ cu perioada similară din anul 2023 (17,1 milioane mijloace de transport). Frontiera unde s-a înregistrat cel mai mare flux a fost cea cu Ungaria, care a reprezentat 44% din total”, a mai transmis instituţia citată.
Poliţiştii de frontieră au constatat 41.715 fapte ilegale din care 19.091 infracţiuni şi 22.624 contravenţii, în creştere cu aproximativ 87%.
”Cele mai multe infracţiuni descoperite au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei (13.263 fapte), urmate de infracţiunile la regimul circulaţiei (1.345), şi de fals şi uz de fals (1.090). Anul trecut, la frontiera cu Ucraina au fost depistate cele mai multe fapte de natură penală, numărul acestora reprezentând 65% din numărul de infracţiuni constatate la frontiera României. De asemenea, la frontiera cu R. Moldova au fost aplicate cele mai multe sancţiuni contravenţionale, 61,6% din numărul total”, a mai transmis Poliţia de Frontieră.
Potrivit reprezentanţilor acesteia, în cursul anului 2024, la nivelul structurilor Poliţiei de Frontieră Române au fost înregistrate 12.801 dosare penale, şi au fost desfăşurate activităţi în baza a 702 delegări emise de procurori, cele mai multe fiind din partea DIICOT.
În anul 2024 nu s-a permis intrarea în ţară pentru 10.266 de cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale, cu 41,7% mai mult comparativ cu anul 2023.
”Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: rămânerea peste 90 de zile pe teritoriul statelor membre UE în timpul unei perioade de 6 luni, nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere sau nu deţineau o viză valabilă”, a mai arătat sursa citată.
Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate aproximativ 142.000 alerte Schengen ori naţionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente aproximativ 1.135 persoane, cetăţeni români şi străini, date în urmărire generală.