La 43 de ani, Viorica se simțea bine și ducea o viață activă, dar totul s-a schimbat într-o zi, când a început să sângereze după contactul sexual. Femeia și-a dat seama că trebuie să se programeze cât mai repede la un consult ginecologic. Primele investigații efectuate nu au fost concludente, iar starea sa de sănătate s-a agravat. În plus, menstruația a devenit neregulată, iar sângerarea apărea după fiecare contact sexual. Câteva luni mai târziu, Viorica s-a dus din nou la medic, iar în urma consultației a aflat că pe colul uterin se formase o tumoră care indica un cancer de col uterin.
Sângerarea vaginală anormală, ce apare după contactul sexual sau în afara menstruației, poate indica o afecțiune gravă. De aceea, este indicat un control medical fără întârziere, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului necesar.
La recomandarea ginecologului, Viorica s-a programat la SANADOR, la Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie cu competență în brahiterapie, coordonatoarea Departamentului de Brahiterapie de la Centrul Oncologic SANADOR. Medicul a recomandat un examen RMN de pelvis, urmat de prelevarea de țesut pentru biopsie, stabilind diagnosticul de cancer de col uterin local avansat, deoarece boala era deja extinsă la ganglionii limfatici din vecinătatea uterului. Mai mult, examenul histopatologic a pus în evidență un tip agresiv de cancer, care necesita tratament rapid.
La Centrul Oncologic SANADOR, Viorica a beneficiat de tratament multimodal, care a inclus mai multe ședințe de radioterapie externă și de chimioterapie, pentru oprirea extensiei și reducerea dimensiunilor tumorii. Ulterior, femeia a efectuat și trei ședințe de brahiterapie interstițială, pentru distrugerea țesutului tumoral rămas. Tratamentul efectuat a avut succes, iar în prezent pacienta se simte bine și revine periodic la control.
Brahiterapia este un tratament cu radiații administrat cu ajutorul unor dispozitive introduse direct în tumoră sau în imediata apropiere a acesteia. În acest fel, tratamentul acționează doar asupra țesutului canceros și nu asupra celui sănătos din jur.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces tratament personalizat, multimodal, care asigură cele mai bune rezultate terapeutice. Aceștia beneficiază de diferite metode de tratament modern pentru cancer, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Procedurile includ chimioterapie, radioterapie internă sau externă, terapie țintită, imunoterapie sau hormonoterapie, conform recomandării stabilite de comisia oncologică multidisciplinară.
Atunci când sunt necesare intervenții chirurgicale pentru tratamentul cancerului, acestea sunt realizate de chirurgi foarte experimentați, la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul unei secții de anestezie și terapie intensivă de categoria I, cu competențe extinse, singura de acest fel din sistemul medical privat din România.