După cum relatează Tass, consilierul pentru apărare și securitate națională al președintelui României, Cristian Diaconescu, declarase anterior că la convorbirile de la Riad dintre delegațiile Federaţiei Ruse și SUA, partea rusă a cerut retragerea NATO din țările Europei de Est.
După cum a afirmat Diaconescu, SUA au respins această solicitare.
„Nu, nu este așa, acest lucru nu corespunde realității. Poziția noastră este că avansarea infrastructurii militare a NATO în câteva valuri – în curând aproape al zecelea val – în direcția frontierelor noastre ne îngrijorează. Această poziție a noastră este bine-cunoscută tuturor, ea nu este un secret pentru nimeni”, a afirmat Peskov, potrivit Rador Radio România.
Declarațiile lui Cristian Diaconescu au alarmat, în primă instanță, opinia publică
Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a declarat recent că, în negocierile dintre Statele Unite și Rusia de la Riad s-a cerut de către delegația rusă retragerea SUA din Europa de Est, inclusiv din România.
„E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Yalta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi”, a susținut Diaconescu.
El a precizat că delegația rusă nu au reușit să-i convingă pe americanii.
Șeful cancelariei prezidențiale a mai spus care sunt așteptările Rusiei: „Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții, urmând ca, privind situația din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoaștere unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor”, a mai explicat Diaconescu.
Întrebat dacă România are garanții în acest moment că acest lucru nu se va întâmpla, fostul ministru de externe a răspuns că deși Statele Unite au refuzat solicitarea, „nu avem garanții”.
În intervenții ulterioare la alte posturi TV, Cristian Diaconescu a revenit asupra declarațiilor, arătând că nu vorbea, de fapt, despre negocierile de acum de la Riad, ci s-a referit la solicitări din 2022. Atunci, Vladimir Putin a cerut ca „NATO să își retragă garanțiile de securitate pe aliniamentul din 1997, ceea ce însemna practic că noi statele venite din comunism, care intraserăm în NATO, să nu mai beneficiem de garanțiile de securitate.”
Diaconescu a susținut că solicitarea nu a fost acceptată sub nicio formă nici de americani și în mod evident nici de europeni. El a negat faptul că România nu ar mai beneficia de garanțiile de securitate din partea NATO, în urma negocierilor dintre SUA și Rusia, desfășurate zilele acestea în Arabia Saudită.
Diaconescu a mai susținut, că în opinia sa, „SUA nu se vor abate de la proiectele din cadrul parteneriatului strategic, ce reprezintă elemente de securitate, garanții ce întrunesc așteptările ambelor părți”.