Șefa diplomației europene îl ia peste picior pe Donald Trump: ‘Trebuie să-l fi încurcat pe Zelenski cu Putin’ când l-a numit ‘dictator’

„Când am auzit asta, prima dată m-am gândit că trebuie să-i fi încurcat pe cei doi. Pentru că este evident, dictatorul este Putin”, a insistat Kallas la un briefing de presă în Africa de Sud.

Revenind la criticile aduse de Trump, care a reproşat absenţa organizării de alegeri în Ucraina de la invazia lansată de Rusia, înaltul oficial al UE a considerat că „organizarea alegerilor în timpul războiului nu este posibilă”.

„Există oameni strămutaţi”, a amintit ea.

Vicepreşedinta Comisiei Europene a cerut populaţiei de pe Bătrânul Continent „să-şi păstreze cumpătul”. „De o lună ne trezim cu declaraţii noi, trebuie să ne obişnuim”, a remarcat Kaja Kallas, referindu-se la Trump.

Ce spune despre trimiterea de trupe în Ucraina

Pe de altă parte, potrivit înaltului oficial european, este „prematur să vorbim despre trimiterea de trupe” pe teritoriul ucrainean „pentru că nu există o încetare a focului, nici pace”.

Presa britanică a relatat că Londra şi Parisul lucrează la crearea unei forţe europene în cazul unei încetări a focului, care ar fi formată din „mai puţin de 30.000 de soldaţi”. Informaţiile au fost confirmate parţial joi la Paris, remarcă AFP.

O sursă franceză apropiată discuţiilor, care a cerut anonimatul, a declarat pentru AFP că au avut loc discuţii şi o luare în considerare a subiectului pentru un proiect care implică mai multe ţări europene.

Trebuie „să înţelegem ce fel de semnal trimitem dacă-i oferim totul pe tavă agresorului”, a declarat Kaja Kallas, potrivit Reuters.

Ea a atras atenţia că interacţiunile dintre Statele Unite şi Rusia au arătat că Moscova nu a renunţat la obiectivele sale teritoriale în Ucraina şi că o politică a concesiilor (appeasement) faţă de Rusia ar transmite un semnal periculos.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump i-a şocat pe europeni prin aranjarea unor discuţii de pace bilaterale cu Rusia, fără a include Ucraina, provocând îngrijorări că abordarea sa de a pune capăt conflictului va aduce beneficii Rusiei.

„Ceea ce înţelegem din interacţiunile pe care le-au avut cu americanii este că aceştia (ruşii – n.r.) nu au renunţat la obiectivele lor”, a spus ea. Ruşii „vor maximum. Şi mai mult, vor să revină pe scena internaţională, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”, a adăugat ea.

Kallas a declarat că unele ţări se concentrează prea mult pe mediere, când ar trebui de fapt să facă presiuni politice şi economice asupra Rusiei pentru ca aceasta să pună capăt războiului.

Doar 9 creșe au fost finalizate în 3 ani, din cele 110 finanțate prin PNRR. Scumpirea materialelor de construcții, printre motivele invocate

Crin Antonescu: Cred că e nevoie de un guvern stabil, în acest moment. Din punctul meu de vedere anunţul de ieri al premierului, că nu demisionează, că rămâne pe poziţie, mi se pare binevenit