În ciuda aparențelor, această pasăre incapabilă de zbor este dotată cu arme letale – gheare uriașe și extrem de ascuțite, capabile să provoace răni fatale dintr-o singură lovitură. Deși nu este la fel de temută ca prădătorii clasici, precum urșii sau tigrii, cazuarul poate deveni mortal pentru oameni dacă se simte amenințat. Privindu-l, ai impresia că a scăpat dintr-un film Jurassic Park, o creatură magnifică, dar letală, care domină pădurile tropicale cu prezența sa impunătoare.
Cazuarul este o pasăre de mari dimensiuni care face parte din categoria alergătoarelor, la fel ca struțul, emu și nandu. Cazuarul nu poate să zboare. Este un dinozaur viu și trăiește în junglele de pe insulele Pacificului, cu precădere în Papua Noua Guinee, un ținut renumit pentru triburile care au practicat, până recent, canibalismul. Cazuarii mai pot fi întâlniți și pe Insulele Aru, dar și în nord-estul Australiei. Sunt cunoscute trei specii: cazuarul sudic, cazuarul nordic și cazuarul pitic. A mai existat și a patra specie, cazuarul pigmeu, care a dispărut în urmă vânătorii excesive. Cazuarul sudic este al treilea ca înălțime și al doilea ca greutate în rândul păsărilor care trăiesc în prezent.
Porecla de „dinozaur viu” se trage de la aspectul său. Seamănă, la poziție, colorit și gheare cu un velociraptor. Are o piele, solzoasă, viu colorată, mai ales în nuanțe de albastru, violet, galben și roșu, cu o creastă cornoasă în vârful capului, exact ca un dinozaur. Penajul este de culoare neagră, foarte aspru, oferind protecție în desișurile junglei. Creasta de pe cap joacă rol de protecție, îl ajută să scurme pământul în căutare hranei, dar are și un rol social. Femelele sunt mai mici și mai colorate. Cazuarii, spun cercetătorii, sunt păsări solitare, timide și care se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mici și vegetale, mai ales lăstari. Originea cazuarului poate fi urmărită până în Carbonifer, acum peste 320 de milioane de ani și, se crede, că a trăit pe continentul uriaș Gondwana (n.r. reunea toate continentele de astăzi într-un uriaș bloc terestru planetar). A rămas în zona Pacificului după fragmentarea uriașului continent în mai multe plăci care au devenit continentele de astăzi.
Interesant este faptul că aceste păsări terifiante ca aspect au ciudățenii când vine vorba de împerechere și clocire. Ca toate păsările, depun ouă. Cei care au grijă de ele sunt, însă, masculii. Femelele se împerechează cu mai mulți masculi, în perioada de împerechere, eclozează și apoi abandonează cuibul. Cel care le clocește este masculul. Acesta stă 50 de zile pe ouă, fără să mănânce sau să bea apă. După ce puii ies din ou, masculii joacă și rol de mamă. Petrec cu ei aproximativ nouă luni, timp în care îi învață cum să caute hrană și să se apere. După cele nouă luni, puii de cazuar care au supraviețuit vor putea să se descurce singuri în junglele Pacificului, scrie adevarul.ro.
Este un titlu pe care cazuarul l-a câștigat în timp, în urma întâlnirilor cu oamenii. Așa cum am precizat, cazuarul este o pasăre timidă, care evită contactul cu omul. Dacă totuși este încălcat teritoriul unui mascul și omul este considerat un pericol, cazuarul nu va ezita să atace. Iar atacul „dinozarului Pacificului” este letal. Picioarele puternice, dotate cu gheare lungi de 10 centimetri, îl apropie de dinozauri, mai ales de prădătorii din Jurasic. Cazuarul are doar trei degete, fiecare dotat cu o gheară letală care poate eviscera orice intrus. Cea mai periculoasă este gheara degetului mijlociu, cea mai lungă și ascuțită. Specialiștii spun că poate ucide un om cu o lovitură de picior. Atunci când cazuarul atacă este foarte greu să mai scapi. Atinge o viteză de 50 de kilometri la oră și, datorită picioarelor puternice, face salturi de peste doi metri.
Odată ce-și ajunge inamicul îl lovește cu ciocul puternic, dar mai ales cu ghearele lungi. Cea mai mare specie de cazuar are o înălțime de aproximativ 1.8 metri, cu o greutate de peste 70 de kilograme. Este un ucigaș rapid și precis. „Este o pasăre uriașă, care nu poate zbura, dar este capabilă să eviscereze un om. Au acele gheare uriașe de 10 centimentri. Dacă se simt amenințate, atacă”, precizează Kristina Douglass, arheolog la Penn State, pentru Livescience. Același lucru îl susține și paleontologul Darren Naish, în „Scientific American”, care precizează că un cazuar poate eviscera cu o lovitură de picior un mamifer de talie mijlocie, inclusiv un om. În anul 2019, un cazuar a ucis proprietarul unei crescătorii de păsări rare din Florida, Statele Unite. Bărbatul, în vârstă de 75 de ani, a căzut accidental în țarcul cazuarilor, iar în acel moment a fost atacat de un mascul de dimensiuni mari. A fost ucis pe loc.
Cazuarul este o pasăre foarte importantă pentru aborigeni, dar și pentru triburile din Papua Noua Guinee. Nu neapărat pentru carne, dar mai ales pentru ouă. Noile cercetări, inclusiv cele întreprinse de arheologul Kristina Douglass, indică faptul că aceste păsări mari și periculoase au fost cumva domesticite de triburile preistorice ale Pacificului, acum 18.000 de ani. Păsările erau crescute în apropierea comunităților pentru ouă.
În plus, cazuarul este un animal sacru pentru aceste populații. Carnea unui cazuar adult este puțin comestibilă, având o consistență tare. Anectdotele localnilor indică faptul că atunci când bagi într-o oală carne de cazuar și o piatră, indicat ar fi să vezi dacă mai degrabă s-a fiert piatra decât carnea păsării. În schimb, carnea de cazuar tânăr s-ar asemăna cu cea de vânat, fiind o delicatesă. Cazuarul este o specie pe cale de dispariție.