Tineretul ‘neobrăzat și provocator’ care, încurajat de Elon Musk, a contribuit la ascensiunea AfD

Înaintea alegerilor parlamentare naționale de duminică, un nou grup de persoane influente și-a găsit o voce în rândul alegătorilor, aducând o notă mai tinerească partidului cunoscut pentru provocările și controversele sale. Ei se bucură de disprețul protestatarilor, al jurnaliștilor și al principalelor partide politice. Unii dintre ei încă mai fac glume despre Hitler și evrei, împreună cu salutul ocazional Sig Heil, scrie New York Times.

Energia și etosul partidului lor au primit aprobări din partea lui Elon Musk, un consilier al președintelui Trump, și a vicepreședintelui JD Vance. Aceștia au contribuit la ascensiunea partidului până pe locul al doilea în sondaje, chiar dacă establishmentul politic a ținut AfD departe de guvernare, ca parte a unui angajament de lungă durată de a marginaliza partidele considerate extreme.

Când Marie-Thérèse Kaiser, în vârstă de 28 de ani, a mers pentru prima dată la un eveniment AfD în 2017, a fost înconjurată de pensionari. „Ar fi putut fi bunicii mei”, a spus ea. Lucrurile s-au schimbat. Tinerii care ar fi putut fi punkeri sau hipioți în alte vremuri găsesc acum AfD, a spus ea – și postează despre asta.

Dna Kaiser este candidat parlamentar și asistent personal în biroul lui Alice Weidel, liderul AfD. Ea a făcut campanie electorală pentru partid într-o dimineață friguroasă de sâmbătă în Sittensen, un orășel de lângă Hamburg. A ales acest loc pentru că nu fusese invitată la o masă rotundă din cauza controversei persistente legate de o postare pe social media care încălca o lege împotriva discursului instigator la ură.

În 2021, dna Kaiser a criticat pe Facebook acceptarea de către Germania a imigranților din Afganistan. În postare, ea l-a întrebat pe primarul orașului Hamburg dacă acesta creează o „cultură de bun venit pentru violurile în grup?” Guvernul a amendat-o cu 6.000 de euro (6.275 de dolari) și a condamnat-o pentru incitare la ură rasială. Urmăritorii ei online au crescut.

Alți tineri activiști au adoptat confruntarea pentru a câștiga voturi și adepți.

Într-o sâmbătă recentă, Michelle Gollan, în vârstă de 23 de ani, stătea în fața Porții Brandenburg din Berlin cu o privire severă. Ținea în mână un microfon pe care scria numele canalului său de YouTube, „eingollan”, care are aproape 200 000 de abonați.

Pe afișul ei scria „remigrație”, considerat codul AfD pentru deportări. Punctul de pe „i” a fost înlocuit cu o săgeată roz AfD.

Ea încerca să atragă protestatari care să vorbească cu ea, să alimenteze un nou videoclip și, spunea ea, să le prezinte telespectatorilor ei idei noi. A reușit cu o femeie cu un autocolant anti-AfD pe jachetă și un steag curcubeu drapat în jurul umerilor.

Discuția tensionată a lăsat un zâmbet imens pe fața doamnei Gollan: „Pentru mine, a fi provocatoare înseamnă și a declanșa oameni”.

Ori de câte ori AfD se reunește în stradă, așa cum a făcut-o la Munchen luna aceasta, după ce o mamă și un copil au fost uciși de un imigrant într-un atac cu mașina, protestatarii apar. Iar atunci când protestatarii mărșăluiesc împotriva partidului, așa cum au făcut deja sute de mii la Berlin în timpul acestei campanii, tinerii activiști AfD apar la rândul lor.

La astfel de demonstrații, lui Christopher Tamm, în vârstă de 24 de ani, îi place să poarte un hanorac inscripționat cu logo-ul aripii de tineret a AfD, care este clasificată drept extremistă de serviciile secrete germane. „Spun deschis că sunt de dreapta, că susțin o politică de dreapta”, a declarat Tamm.

În dimineața următoare, lângă Hamburg, un susținător al AfD le-a urat bună dimineața colegilor voluntari care făceau campanie electorală. El și-a lăsat mâna ridicată într-un salut hitlerist, care este ilegal în Germania. „Ține-ți brațul ridicat așa încă puțin”, a spus el.

Provocarea și promovarea fricii și urii funcționează bine pe rețelele de socializare, dar acest ton nu ar trebui adoptat de un partid majoritar, a declarat Emilia Fester, 26 de ani, membră a Parlamentului din partea Partidului Verzilor. Doamna Fester nu se sfiește să vorbească împotriva AfD. Ori de câte ori acesta răspândește minciuni sau dezinformări pe rețelele de socializare, a spus ea, „este ceva ce trebuie semnalat în mod clar și limitat”.

Tinerii activiști AfD sunt o extensie a unui partid care a găsit sprijin în multe colțuri ale Germaniei de la înființarea sa în 2013. Este un partid care nu mai este definit de un singur grup demografic, ci a pătruns mai larg într-o societate în care mulți încă văd în AfD extremiști de extremă dreapta. În acest fel, au creat propria lor contra-cultură.

Wutbürger, o trupă rock germană al cărei nume se traduce prin „cetățean furios”, a început prin a produce muzică patriotică anti-sistem. De atunci, a adoptat o identitate și o bază de fani de extremă dreapta, creând legături strânse cu unii politicieni AfD. De asemenea, a fost clasificată drept „grup de extremă dreaptă” de către guvernul unui stat din Germania.

Cântecul „Walhalla” al formației, care include versurile „ne trimitem dușmanii înapoi în Orient”, a devenit viral.

„Am realizat propria noastră contra-cultură. Propria noastră muzică, propria noastră cultură rap, propria noastră cultură rock”, a declarat Andy Habermann, liderul trupei. „Nu mai auzim mainstream-ul, nu îi mai vedem la televizor, nu mai ascultăm mainstream-ul la radio. Știm că sunt filtrate, din păcate. Nu mai avem încredere”.

Musk îi somează pe bugetarii americani: Enumerați-vă realizările sau demisionați

VIDEO Ciolacu: ‘Campaniile împotriva PSD au fost sprijinite inclusiv prin rețeaua Soros’