ALERTĂ Șef PSD Constanța vizat de mega-ancheta DNA privind șpăgile din port – Filiera care a fost luată în colimator de DNA

Concret, spun sursele citate, pe linia șpăgilor ce se presupune că se ofereau în port unor șefi și subalternilor acestora s-ar afla afaceriști precum Aurelian Pîlcă – Eugen Bogatu- Ion Dumitru.

Se pare că pe linia afacerilor aceștia ar fi angrenat foști vameși cu influență în port pentru a realiza oferirea pretinselor sume cu titlu de mită unor șefi și vameși aflați în serviciu.

În această construcție se pare că ar fi vorba, conform celor susținute de sursele autorului, și de Ion Dumitrache, șef al PSD municipal Constanța.

Sursele citate nu pot explica în clar la acest moment în ce constau suspiciunile la adresa oficialului politic dar arată că în dosar se fac cercetări și în baza articolului 13 din Legea 78/2000.

Articolul precizat prevede că „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani„.

Suma totală a șpăgilor ce s-ar fi dat, respectiv luat, de către șefi din portul Constanța și de către subalterni ai acestora ar fi de peste șase milioane de euro, afirmă pentru autorul acestui material surse judiciare.

Acestea punctează faptul că ancheta vizează pe lângă funcționari simpli sau cu funcții de conducere și o plajă de oameni de afaceri, respectiv persoanele interesate a da mită funcționarilor pentru urgentarea unor activități benefice activităților economice ale firmelor acestora.

Totodată mai susțin sursele citate, ancheta procurorilor DNA ar conduce inclusiv spre mediul politic, dar nu au putut face mențiuni precizatoare la acest moment.

Astfel, șefi ai portului constanța și un număr considerabil de angajați sunt vizați de posibile fapte de luare și dare de mită și trafic de influență. În plaja acuzațiilor se află și fapta de șantaj, faptă despre care sursele autorului nu pot face mențiuni la acest moment.

Dosarul ar fi fost deschis în aprilie 2024 de către anchetatorii de la Secția a II a din DNA de cercetarea a faptelor conexe de corupție iar la caz lucrează trei procurori de caz și numeroși polițiști.

Dosarul, spun sursele citate, este unul dintre cele mai mari din ultimi zece ani în ceea ce privește locul, respectiv portul Constanța, structura teritorială a DNA neînregistrând performanțe notabile până la acest moment.

41 de percheziții sunt în desfășurare în Portul Constanța și în alte locații, în cea mai amplă operațiune de acest fel desfășurată în zonă în ultimii ani.

Mai multe persoane sunt suspectate de fapte de corupție – dare și luare de mită, abuz în serviciu – potrivit surselor judiciare.

Potrivit Antena 3 CNN, perchezițiile au legătură cu dosarul care vizează achiziții militare, în care au avut loc percheziții și săptămâna trecută.

Sursele judiciare au precizat că în dosar ar fi vizaţi, printre alţii, şefi şi funcţionari din cadrul Portului Constanţa, iar valoarea mitei s-ar ridica la peste 6 milioane de euro.

„Referitor la acţiunea DNA declanşată în această dimineaţă în Portul Constanţa, vă informăm că Administraţia Porturilor Maritime oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare.

Directorul general şi directorul financiar pun la dispoziţia procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informaţiile necesare în sprijinul desfăşurării anchetei. Orice informaţie pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituţiile abilitate”, au transmis reprezentanţii APMC.

Conducerea companiei reafirmă determinarea „de a nu accepta nicio abatere de la legalitate şi va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispoziţiilor organelor judiciare”.

Filme de Oscar, la Warner TV în martie

SURSE Șpăgi de peste șase milioane de euro `rulate` prin portul Constanța – Oameni de afaceri și șefi ai portului vizați de perchezițiile DNA