Apelul purtătorului de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, în ajunul împlinirii a trei ani de la începutul invaziei ruseşti, a apărut legat de o scindare a Bisericii Ortodoxe din Moldova în ramuri concurente subordonate Rusiei și României.
Peste 90 la sută dintre credincioșii din Moldova, care se află între Ucraina și România, aderă la Biserica Ortodoxă.
Invazia, susținută cu entuziasm de Biserica Ortodoxă a Rusiei, a accelerat trecerea parohiilor de la Mitropolia Moldovei majoritară a Moldovei, legată de Moscova, la biserica mai mică, legată de România, Mitropolia Basarabiei.
De la invazie, încă supranumită „operațiune militară specială” în Rusia, peste 60 de parohii din ţara cu 2,5 milioane de locuitori și-au transferat supunerea.
„De la începutul invaziei, peste 500 de biserici, sinagogi și moschei au fost distruse sau avariate. Adică una la două zile”, a spus Vodă în apelul său.
„Nu tăceţi. Spune lumii adevarul. Agresiunea nu este doar o luptă pentru teritoriu, înseamnă şi distrugerea altarelor”.
Mitropolitul Vladimir al Mitropoliei Moldovei, legată de Moscova, a spus că biserica sa a denunțat invazia „din prima zi” și a organizat asistență pentru peste 90.000 de refugiați ucraineni, cel mai mare număr pe cap de locuitor din Europa. „La fiecare slujbă rostesc o rugăciune specială în care cer milă pentru biserică și mă rog pentru încheierea războiului din Ucraina”, a spus Vladimir într-un interviu din 2023.
„Nu mă tem să-l numesc ‘războiul din Ucraina’ în rugăciune. Nu mă rog pentru (președintele rus Vladimir) Putin”.
Relatări de presă au vorbit despre preoții din biserica legată de Rusia care susțin invazia rusă în unele parohii
Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste relatări. Și biserica recunoaște că grupuri de preoți au făcut anul trecut „pelerinaje” în locuri sfinte din Rusia, cu finanțare rusească. Împărțirea în rândurile bisericii reflectă istoria tulbure a Moldovei, cea mai mare parte a teritoriului actual aparținând în diferite momente din trecut Imperiului Rus sau Uniunii Sovietice și „României Mari”.
Mitropolia Basarabiei, legată de România, este din ce în ce mai legată de eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană până în 2030.