Rusia a declarat luni că a ajuns la un acord cu Ucraina pentru evacuarea persoanelor din regiunea rusă Kursk, care este parţial ocupată de armata ucraineană, aceste persoane aflându-se deja în regiunea ucraineană Sumî, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.
„Există persoane (locuitori din regiunea Kursk – n.r.) care se află deja astăzi în Sumî. S-a ajuns la un acord cu Crucea Roşie şi partea ucraineană pentru ca aceştia să fie evacuaţi în Rusia prin Belarus”, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, citată de TASS cu această declaraţie pe care a făcut-o la o discuţie cu grupul parlamentar al partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită.
Mosklakova nu a precizat numărul de locuitori ai regiunii Kursk care au fost găsiţi pe teritoriul Ucrainei. Ea a reamintit însă că anul trecut 46 de locuitori ai regiunii Kursk, inclusiv 12 copii, s-au întors în Rusia de pe teritoriul regiunii Sumî ca urmare a procesului de negociere cu partea ucraineană. Crucea Roşie Rusă, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Crucea Roşie Ucraineană, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul de Interne, precum şi guvernul regiunii Kursk au participat la misiune împreună cu Mosklalkova, menţionează TASS.
Niciun alt detaliu nu a fost oferit de agenţia rusă de stat, iar autorităţile ucrainene nu au făcut niciun anunţ imediat în această privinţă.
Luni se împlinesc trei ani de la invazia rusă în Ucraina.
Kievul se declarase deja în favoarea unor astfel de evacuări, dacă Moscova va solicita acest lucru.
Armata ucraineană a invadat regiunea rusă Kursk în august 2024 şi, în pofida unei contraofensive majore a Rusiei, ocupă în continuare câteva sute de kilometri pătraţi, pe care Kievul speră să îi folosească ca monedă de schimb în cazul unor negocieri cu Moscova.
Rusia, la rândul său, ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean şi a exclus orice schimb de teritorii.
Sute sau chiar mii de civili ruşi ar fi fost prinşi în capcană de ofensiva ucraineană împotriva regiunii Kursk. Unii au reuşit să ajungă în regiunea de frontieră ucraineană Sumî. În ultimele săptămâni, rudele lor din Rusia au devenit din ce în ce mai furioase, criticând Moscova pentru că nu a făcut mai mult pentru evacuarea lor, a relatat AFP.
Schimburile de prizonieri de război, de cadavre şi repatrierea civililor au fost un domeniu rar de cooperare între Moscova şi Kiev de când Rusia şi-a lansat agresiunea la scară largă asupra Ucrainei, în urmă cu trei ani.