ANOFM: Peste 3.200 de refugiați ucraineni și-au găsit loc de muncă în România de la începutul războiului

Cu toate acestea, o mare parte dintre locurile de muncă disponibile oferite de angajatorii români vizează muncitori necalificați, ceea ce limitează opțiunile pentru refugiații cu experiență în domenii specializate.

În perioada 24 februarie 2022 – 17 februarie 2025, un număr de 24.165 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat la agențiile teritoriale subordonate ANOFM pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și mediere a muncii.

Cei mai mulți refugiați ucraineni au fost înregistrați în județele Constanța (5.876), București (5.399) și Ilfov (1.987), urmate de Maramureș (1.630), Brașov (1.582), Galați (1.008), Suceava (934), Cluj (740), Iași (739), Sibiu (613) și Timiș (587).

Mii de refugiați ucraineni angajați în România: domeniile în care lucrează și ofertele de muncă disponibile

De la începutul războiului din Ucraina, 3.284 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în România prin intermediul serviciilor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aceștia au fost angajați în diverse domenii, de la construcții și industria auto, până la IT, Horeca și chiar muzică.

Printre meseriile refugiaților se numără confecționeri cablaje auto, specialiști în industria auto, muncitori în construcții, șoferi, bucătari, ospătari, frizeri, patiseri, translatori, ingineri, arhitecți, violoniști și chiar macaragii pe macarale plutitoare.

Totodată, 736 de angajatori din România și-au exprimat disponibilitatea de a încadra cetățeni ucraineni, oferind 6.165 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe oportunități sunt în domeniul construcțiilor, industriei textile, industriei auto, hoteluri și restaurante, fabricație de mobilier și echipamente electrice.

Majoritatea posturilor disponibile sunt pentru muncitori necalificați, în special în asamblarea și montarea pieselor, industria confecțiilor, demolări, bucătării, manipulare mărfuri și sudură.

Datele prezentate reflectă situația angajărilor refugiaților ucraineni în România de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Barry Ferguson, numit antrenor interimar la Glasgow Rangers, echipa lui Ianis Hagi

Morţi şi dispăruţi în urma unui conflict între pescari etiopieni şi kenyeni