„România are unele dintre cele mai scăzute venituri fiscale din Uniunea Europeană, cu excepția Irlandei. Ajustarea din 2025 este doar începutul corecției macroeconomice, iar măsuri suplimentare vor fi necesare și în anii următori. Corecția este esențială pentru reducerea deficitului de cont curent și diminuarea presiunii asupra monedei naționale”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, citat de termene.ro.
Experții Consiliului Fiscal consideră că ținta de deficit de 7% din PIB pentru 2025 este una provocatoare și necesită măsuri ferme atât pentru controlul cheltuielilor, cât și pentru creșterea veniturilor. „România are unele dintre cele mai scăzute venituri fiscale din Uniunea Europeană, cu excepția Irlandei. Ajustarea din 2025 este doar începutul corecției macroeconomice, iar măsuri suplimentare vor fi necesare și în anii următori. Corecția este esențială pentru reducerea deficitului de cont curent și diminuarea presiunii asupra monedei naționale”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, potrivit sursei citate.
Principalele probleme din bugetul pe 2025 identificate de Consiliul Fiscal
Deficitul de numerar mai mare
Execuția bugetară pe 2024 a evidențiat un deficit de numerar de 8,65% din PIB, depășind estimările inițiale și rectificările ulterioare. În acest context, Consiliul Fiscal consideră că majoritatea cheltuielilor suplimentare din 2024 au fost de natură permanentă, ceea ce complică corectarea macroeconomică. Astfel, un deficit de numerar realist pentru 2025 ar putea ajunge la 7,7% din PIB.
Venituri mai mici decât estimările
Consiliul Fiscal estimează că veniturile reale vor fi cu aproximativ 9,7 miliarde de lei sub țintele stabilite în proiectul de buget. De asemenea, există un necesar suplimentar de cel puțin 4,5 miliarde de lei pentru cheltuieli cu bunuri și servicii și pentru plata dobânzilor, ceea ce ar putea genera riscuri suplimentare în respectarea limitelor bugetare pentru salarii și asistență socială.
Deficitul teoretic prea mic
Bugetul pe 2025 vizează un deficit de 7,04% din PIB, în scădere cu 1,61 puncte procentuale față de 2024. Totuși, ajustarea efectivă a deficitului se dovedește a fi mai complicată decât estimările, având în vedere impactul recalculării pensiilor asupra cheltuielilor.