Apple s-a bazat pe cipuri ale Google, în locul celor ale liderului Nvidia, pentru a antrena două modele de AI

Apple s-a bazat pe cipurile proiectate de Google, mai degrabă decât pe cele de la liderul industriei, Nvidia, pentru a construi două componente cheie ale infrastructurii sale software de inteligenţă artificială pentru viitoarea sa suită de instrumente şi funcţii AI, a arătat o cercetare Apple, transmite Reuters.

Decizia Apple de a se baza pe infrastructura cloud a Google este notabilă, deoarece Nvidia produce majoritatea procesoarelor AI.

Incluzând cipurile produse de Google, Amazon.com şi alte companii de cloud computing, Nvidia deţine aproximativ 80% din piaţă.

În lucrarea sa de cercetare, Apple nu a spus în mod explicit că nu a folosit cipuri Nvidia, dar descrierea sa a infrastructurii hardware şi software a instrumentelor şi caracteristicilor sale AI nu a avut nicio menţiune despre hardware-ul Nvidia.

Apple nu a comentat luni.

Producătorul de iPhone a spus că, pentru a-şi antrena modelele AI, a folosit două variante ale unităţii de procesare a tensorului (TPU) de la Google, care sunt organizate în grupuri mari de cipuri.

Pentru a construi modelul AI care va funcţiona pe iPhone şi alte dispozitive, Apple a folosit 2.048 dintre cipurile TPUv5p. Pentru modelul său de IA pentru server, Apple a implementat 8.192 de procesoare TPUv4.

Nvidia nu proiectează TPU-uri, ci mai degrabă îşi concentrează eforturile pe aşa-numitele unităţi de procesare grafică (GPU) care sunt utilizate pe scară largă pentru eforturile AI.

Spre deosebire de Nvidia, care îşi vinde cipurile şi sistemele ca produse de sine stătătoare, Google vinde acces la TPU-uri prin platforma sa Google Cloud.

Clienţii interesaţi să cumpere acces trebuie să creeze software prin platforma cloud a Google pentru a utiliza cipurile.

Apple a lansat porţiuni Apple Intelligence pentru utilizatorii săi beta, săptămâna aceasta.

 

Stellantis oferă o nouă rundă de plecări voluntare lucrătorilor salariaţi din SUA

Revolta din Varşovia, marcată prin noi scurtmetraje documentare de National Geographic, la 80 de ani de la evenimente – VIDEO