Prefectura Prahova anunţă că prefectul judeţului, Emil Drăgănescu, nu îşi dă acordul pentru declararea stării de alertă la nivelul municipiului Ploieşti, aşa cum a cerut primarul oraşului în contextul în care municipalitatea a ieşit din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Prahova, a încheiat un nou contract cu alt operator de salubritate care nu are toate avizele necesare pentru a începe activitatea. „Declararea stării de alertă nu trebuie în niciun caz să favorizeze operatori care nu deţin autorizaţiile prevăzute de lege şi nici să oblige operatori privaţi să presteze activităţi în afara unor contracte, cu încălcarea legislaţiei în materie”, motivează Prefectura Prahova.
Prefectura Prahova anunţă, maţi, că prefectul judeţului, Emil Drăgănescu, nu îşi dă acordul pentru declararea stării de alertă la nivelul municipiului Ploieşti, aşa cum ceruseră reprezentanţii Primăriei Ploieşti în 21 februarie, în contextul în care în municipiu deşeurile menajere sunt neridicate de peste o săptămână.
„Instituţia Prefectului judeţul Prahova opinează că declararea stării de alertă este o măsură care se poate aplica atunci când există un blocaj care nu ţine de acţiunea sau inacţiunea emitentului, de dorinţa sa, ci ţine de imposibilitatea reală de a oferi un serviciu de utilitate publică. Declararea stării de alertă nu trebuie în niciun caz să favorizeze operatori care nu deţin autorizaţiile prevăzute de lege şi nici să oblige operatori privaţi să presteze activităţi în afara unor contracte, cu încălcarea legislaţiei în materie”, este, pe scurt, motivaţia Prefecturii cu privire la refuzul de a institui starea de alertă care ar permite intrarea de urgenţă pe străzile oraşului a unui operator de salubritate pentru a ridica gunoiul necolectat de o săptămână.
Reprezentanţii Prefecturii motivează pe larg decizia, arătând că prefectul a solicitat puncte de vedere de la instituţiile abilitate sau cu atribuţii de control în domeniul salubrităţii.
Conform sursei citate, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a transmis că operatorii staţiilor de sortare a deşeurilor de la Boldeşti Scăeni, ai staţiei de tratare mecano-biologică a deseurilor biodegradabile, nu pot fi obligaţi să încalce cadrul legal privind atribuirea contractelor de delegare, cu atât mai mult cu cât cei doi operatori prestează în acest moment în baza contractelor de delegare încheiate cu ADI Deşeuri Prahova.
„ANRSC menţionează că nu a fost informată dacă municipiul Ploieşti a solicitat înainte de ieşirea din Asociaţie (ADI Deşeuri – n.r.) retragerea unilaterală din cele trei contracte încheiate de ADI, colectare, sortare şi tratare şi depozitare, încheiate şi în baza mandatului acordat de către Primăria Ploieşti, unul dintre contracte fiind valabil până în anul 2027”, transmite Prefectura .
O altă instituţie căreia i s-a cerut punctul de vedere, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a comunicat că potrivit Contractului de finanţare nr. 137/26.10.2017 î ”beneficiarul se obligă să transmită AM POIM în vederea avizării, orice intenţie de modificare/completare a contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare care rectifică condiţiile din cererea de finanţare” iar, „AM POIM NU AVIZEAZĂ INTENŢIA DE IEŞIRE DIN A.D.I. A U.A.T.- urilor, având în vedere faptul că sunt afectate substanţial condiţiile iniţiale care au stat la baza aprobării finanţării”.
„Foarte important este faptul că odată cu ieşirea municipiului Ploieşti din ADI deşeuri Prahova, acesta nu va mai putea utiliza nici instalaţiile de tratare din cadrul smid, respectiv staţiile de sortare, staţia de compostare, instalaţia de tratare mecano-biologică şi depozitul de deşeuri, ceea ce poate aduce consecinţe semnificative în special în ceea ce priveşte sistemul de gestionare al deşeurilor, iar tratarea şi depozitarea deşeurilor în alte instalaţii decât cele incluse în SMID contravine Planului Judeţean de Gestionarea a Deşeurilor Prahova”, precizează Prefectura, în acest context.
Pe de altă parte, ADI ”Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova”, a comunicau Prefecturi faptul că „la acest moment nu există un document care să ateste, conform statutului, retragerea U.A.T. Ploieşti din cadrul ADI, după îndeplinirea condiţiilor statutare, incluzând plata despăgubirilor datorate conform art. 12 din Statutul Asociaţiei”.
Agenţia Pentru Protecţia Mediului Prahova a anunţat că S.C. Brantner Ecologice, cu care Primăria Ploieşti a anunţat că a încheiat contract de salubritate, nu deţine în prezent autorizaţie de mediu pentru prestarea serviciului de salubritate pe raza municipiului Ploieşti, operatorul economic se află în procedură de revizuire a autorizaţiei de mediu, la A.P.M. Mehedinţi pentru includerea activităţii de salubrizare din Ploieşti în baza delegării de competenţă acordată de A.N.P.M. Bucureşti.
Operatorul rampei de deşeuri unde ar trebui depozitat gunoiul colectat din oraş, SC Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deşeurilor a transmis Prefecturii că municipiul Ploieşti nu a încheiat niciun contract de delegare a activităţii de depozitare a deşeurilor municipale cu societatea Vitalia.
„Vitalia a apreciat că din moment ce U.A.T. Ploieşti nu mai este membru A.D.I. aşa cum susţine, nu poate beneficia de tarifele fundamentate în baza elementelor luate în calcul la acel moment pentru întreaga Asociaţie”, mai argumentează Prefectura.
„Faţă de toate cele de mai sus, ţinând seama de faptul că instituţiile cu atribuţii în domeniu apreciază în unanimitate că nu au fost respectate prevederile legale în materie, precum şi operatorii privaţi implicaţi nu recunosc dreptul de tratare/depozitare al deşeurilor colectate de S.C. BRANTNER ECOLOGICE – S.C. ROECO S.R.L. de pe raza Municipiului Ploieşti, Prefectul judeţului Prahova NU ÎŞI DĂ ACORDUL pentru declararea Stării de Alertă la nivelul Municipiului Ploieşti”, transmite Prefectura Prahova.
În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local Ploieşti a votat ieşirea oraşului din ADI Deşeuri Prahova iar recent primarul Ploieştiului, Mihai Poliţeanu, a anunţat încheierea unui nou contract cu compania Brantner, care a adus la Ploieşti zeci de utilaje folosite pentru serviciul de salubritate, acestea însă nu pot intra pe străzi din cauza problemelor birocratice. În aceste condiţii, pentru a rezolva problema, primarul a cerut instituirea stării de alertă.