Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene lansează 38 de linii de finanţare cu o valoare totală de 2,4 miliarde euro, prin Programul Educaţie şi Ocupare/ 275.000 de persoane vor primi ajutor să-şi găsească job-uri mai bune

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă lansarea a 38 de linii de finanţare în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare, cu o valoare totală de aproximativ 2,4 miliarde euro. Conform programului, 275.000 de persoane vor primi ajutor să-şi găsească job-uri mai bune, moderne, accesibile şi pregătite pentru viitor, 44.000 de tineri sub 30 de ani vor primi sprijin pentru angajare, peste 21.500 de profesori vor învăţa metode moderne de predare.

”Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă lansarea a 38 de linii de finanţare în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare, cu o valoare totală de aproximativ 2,4 miliarde euro. Această iniţiativă reprezintă un pas major pentru oricine vrea să înveţe, să-şi găsească un loc de muncă mai bun sau să-şi dezvolte propria afacere”, informează ministerul.

Programul oferă oportunităţi concrete pentru toate categoriile de beneficiari – de la elevi şi studenţi până la persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau antreprenori la început de drum. Fondurile europene vor susţine atât îmbunătăţirea sistemului educaţional, cât şi crearea de noi oportunităţi pe piaţa muncii.

„Prin aceste finanţări, zeci de mii de elevi şi angajaţi vor beneficia astfel de oportunităţi concrete de dezvoltare profesională şi personală. Cele aproape 2,4 miliarde de euro disponibile anul acesta prin Programul Educaţie şi Ocupare sunt oportunităţi concrete care pot schimba vieţile oamenilor. Aceste investiţii vizează nu doar crearea de locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite, ci şi consolidarea sistemului educaţional, sprijinirea incluziunii sociale şi reducerea decalajelor dintre diferitele regiuni ale ţării. Într-o lume în continuă schimbare, unde competenţele digitale şi adaptabilitatea sunt esenţiale, este responsabilitatea noastră să oferim românilor şansa de a se dezvolta şi de a-şi construi un viitor mai bun”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Fondurile sunt accesibile unei game largi de organizaţii şi instituţii din România. Printre cei care pot solicita finanţare se numără instituţiile de învăţământ, de la şcoli până la universităţi, care doresc să-şi sprijine elevii şi studenţii.

De asemenea, companiile care vor să investească în pregătirea angajaţilor pot accesa aceste fonduri, la fel ca şi organizaţiile non-guvernamentale specializate în lucrul cu tinerii. Centrele de formare profesională, autorităţile locale şi organizaţiile specializate în servicii de ocupare sunt, de asemenea, eligibile pentru a accesa aceste finanţări.

Banii vor fi folosiţi pentru o varietate de programe şi iniţiative care vor aduce beneficii concrete pentru români. Se vor finanţa cursuri gratuite de calificare pentru cei care doresc să înveţe o meserie nouă sau să se specializeze în alte domenii. Tinerii aflaţi în căutarea primului loc de muncă vor beneficia de programe dedicate, în timp ce elevii care se confruntă cu riscul de abandon şcolar vor primi sprijin specific. O parte importantă din fonduri va fi direcţionată către pregătirea digitală, esenţială pentru joburile viitorului. Programul include, de asemenea, finanţare pentru burse Erasmus+ care permit studiul în străinătate, precum şi servicii de consiliere în carieră şi asistenţă în găsirea unui loc de muncă.

Acestea sunt câteva dintre rezultatele estimate pentru programele lansate prin Programul Educaţie şi Ocupare în cursul anului 2025:

  • 275.000 de persoane vor primi ajutor să-şi găsească job-uri mai bune, moderne, accesibile şi pregătite pentru viitor;
  • 44.000 de tineri sub 30 de ani vor primi sprijin pentru angajare;
  • Peste 21.500 de profesori vor învăţa metode moderne de predare;
  • 44.100 de elevi din învăţăţământul primar şi gimnazial vor fi incluşi în programul de alfabetizare funcţională;
  • Peste 43.500 de angajaţi vor face cursuri pentru dezvoltare profesională.

Producătorul de carne de porc Abatorul Periş a raportat o cifră de afaceri de 700 milioane lei în 2024, în creştere de 12%, şi trece pe profit. Grupul anunţă investiţii anuale de 20 milioane lei

MotoGP: Campionul mondial Jorge Martin a fost operat cu succes la mâna dreaptă