Cercetarea, finanțată de FAPESP, a fost efectuată pe șobolani care prezentau o afecțiune similară diabetului de tip 2, însă fără a fi obezi. Deși diabetul este adesea asociat cu obezitatea, aproximativ 10-20% dintre persoanele cu această boală nu sunt supraponderale, conform SciTechDaily.
În cadrul experimentului, cercetătorii au administrat șobolanilor suplimente cu ulei de pește timp de opt săptămâni, de trei ori pe săptămână, în doze echivalente cu 2 grame pe kilogram de greutate corporală. La finalul studiului, s-a observat o reducere semnificativă a rezistenței la insulină, precum și îmbunătățiri ale nivelului glicemiei, inflamației și lipidelor din sânge, inclusiv colesterolul total, LDL și trigliceridele.
Profesorul Rui Curi, coordonatorul studiului, explică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește pot modifica profilul celulelor imunitare, transformându-le dintr-o stare pro-inflamatorie într-una anti-inflamatorie. Acest proces este similar cu cel observat la persoanele obeze care beneficiază de suplimente cu omega-3 pentru reducerea inflamației și a rezistenței la insulină.
„Scopul principal al studiului a fost să verificăm dacă suplimentarea cu ulei de pește (bogat în omega-3) poate inversa modificările limfocitelor observate în cercetările anterioare. Descoperirile noastre au adâncit înțelegerea legăturii dintre inflamație și rezistența la insulină, chiar și la animalele non-obeze, confirmând că inflamația rămâne un factor cheie în diabet, chiar și în absența obezității”, a explicat Renata Gorjão, unul dintre autorii studiului și codirector al Programului de Studii Absolvente în Științe ale Sănătății al UNICSUL.
Deși obezitatea este un factor de risc major pentru diabet, cercetătorii au investigat și impactul inflamației sistemice asupra dezvoltării diabetului de tip 2, chiar și la persoanele non-obez. Studiile anterioare au arătat că aceste persoane au niveluri ridicate de inflamație, chiar și în absența excesului de țesut adipos care, de obicei, generează citokine inflamatorii și afectează metabolismul insulinei.
„Persoanele obeze au adesea inflamație cronică de nivel scăzut, care afectează căile de semnalizare ale insulinei. Țesutul adipos, în exces în cazul obezității, eliberează citokine proinflamatorii care perturbă aceste căi, promovând rezistența la insulină. În cazul modelului non-obez, lipsa țesutului adipos nu afectează semnalizarea insulinei, dar inflamația sistemică este totuși prezentă”, a adăugat profesorul Rui Curi.
Un aspect important al studiului a fost observarea efectului uleiului de pește asupra limfocitelor, celule esențiale pentru răspunsul imun. Suplimentarea a dus la creșterea numărului de celule T reglatoare (Tregs), care inhibă activarea limfocitelor pro-inflamatorii, reducând astfel inflamația și îmbunătățind sensibilitatea la insulină.
Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii clinice pe oameni pentru a stabili doza optimă și tipul cel mai eficient de omega-3 în combaterea rezistenței la insulină.