Alexandru Petrica, chirurg-ortoped: Întotdeauna încercăm să facem tehnici minim invazive / Cu cât eşti mai respectuos cu ţesuturile nobile, cu muşchii, cu tendoanele, cu atât pacientul va suferi mai puţin şi va putea fi activ mai repede

Medicul Alexandru Petrica, chirurg-ortoped revenit din Spania, afirmă că doctorii prefer întotdeauna tehnici minim invazive, pentru ca recuperarea pacienţilor să fie cât mai scurtă. ”Cu cât eşti mai respectuos cu ţesuturile nobile, cu muşchii, cu tendoanele, cu atât pacientul va suferi mai puţin şi va putea fi activ mai repede”, afirmă medicul.

”Tehnicile ţin de munca, şi experienţa, şi pregătirea chirurgului. Întotdeauna încercăm să facem tehnici minim invazive. Sunt unele abordări care au fost concepute pentru a fi minim invazive, sunt alte abordări care au fost adaptate spre acest lucru. Atât în patologia şoldului, cât şi în patologia protezelor, că mă refer mai degrabă la genul acesta de operaţii, eu execut abordări şi tehnici minim invazive. De ce? Pentru că asta, într-adevăr, ajută pacientul să fie capabil să se ridice, să se mişte cu cât mai puţină durere, cu cât mai puţină suferinţă. Cu cât eşti mai respectuos cu ţesuturile nobile, cu muşchii, cu tendoanele, cu atât pacientul va suferi mai puţin şi va putea fi activ mai repede”, a declarat, marţi seară, la Medika TV Alexandru Petrica, chirurg-ortoped.

Potrivit acestuia, tot timpul cât există anumiţi algoritmi de recuperare, iar ”mini-invasiv nu înseamnă să faci o încezie mică la piele”.

”Disecţia pe care o faci planurilor anatomice până să ajungi la locul în care trebuie să îl repari, să nu fie foarte agresivă. Asta e mai important decât lungimea cicatricii chirurgicale, singurul lucru pe care îl vede pacientul, a mai declarat Alexandru Petrica.

Întrebat care sunt cele mai frecvente cazuri, medicul a afirmat: ”Ca să împărţim lucrurile, la sportivi sunt în sfera genunchiului cele mai frecvente (…) pentru sportivi, leziunile meniscurilor, leziunile ligamentelor sunt cele mai frecvente şi nu doar pentru sportiv, ci pentru persoanele care fac diverse activităţi sportive. În cazul persoanelor mai sedentare, în grupa de vârstă, ca să zic aşa, dintre 35-45 de ani, apar tendinopatiile, apar tendinitele. Nu mai suntem atât de tineri, nu mai suntem atât de elastici, dar vrem să facem, să arătăm că putem să fim sportivi, chiar dacă nu suntem sportivi, nu avem o rutină a sportului”.

Potrivit medicului, tot în acest context ”facem nişte mişcări ciudate şi apar tendinopatii, apar tendinitele, se inflamează, umărul ne doare, ne dor genunchii”.

 

Crin Antonescu: Eu nu mă retrag, nu mă retrag niciodată de undeva, dintr-o bătălie /Ilie Bolojan a fost destul de clar, ar trebui să iasă fix precum cucu, în fiecare zi la ora 6, la Cotroceni şi să spună ”nu candidez, nu candidez, nu candidez”

Mike Maignan (AC Milan) a fost suspendat pentru un meci după ce l-a insultat pe arbitru, în meciul cu Lazio