Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, într-un comentariu pentru Bloomberg, a remarcat că „Rusia este gata să facă tot posibilul” pentru a facilita negocierile dintre Statele Unite și Iran. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baghaei, răspunzând la o întrebare despre posibila mediere a Rusiei, a declarat: „Având în vedere importanța acestor probleme, este destul de firesc ca diferite țări să fie gata să-și ofere asistența dacă este necesar”.
De când a venit la Casa Albă, Trump a arătat o abordare contradictorie față de Iran, notează Bloomberg
Pe de o parte, și-a anunțat intenția de a relua politica de „presiune maximă” la care a aderat în primul său mandat prezidențial.
Pe de altă parte, el și-a exprimat disponibilitatea de a încheia un nou acord nuclear, care, potrivit lui, „va permite Iranului să se dezvolte și să prospere pașnic”.
Reacția Teheranului
Cu toate acestea, Teheranul a respins posibilitatea negocierilor cu Washingtonul, justificând acest lucru prin faptul că Statele Unite continuă să folosească „limbajul forței”. Într-o declarație, Ministerul iranian de Externe a subliniat că răspunsul la strategia americană de „presiune maximă” ar fi „rezistență maximă” din partea Iranului.
Ce ar putea urma?
În ciuda retoricii publice, ambele părți încearcă să găsească canale alternative pentru a relua dialogul, a declarat Nikolay Kozhanov, profesor asociat la Centrul pentru Studii ale Golfului de la Universitatea din Qatar. În opinia sa, orice acord între Statele Unite și Iran va fi complex și va necesita compromisuri: Statele Unite se pot oferi pentru a reduce presiunea sancțiunilor, iar Iranul își poate reduce ambițiile regionale.
Statele Unite suspectează de mult timp Teheranul că dezvoltă în secret arme sub masca unui program nuclear civil. Iranul, pe de altă parte, a negat în mod repetat aceste acuzații, afirmând că cercetarea sa nucleară este exclusiv pașnică și vizează, în special, dezvoltarea industriei energiei electrice.
În 2018, administrația Trump a retras SUA din Planul Comun de Acțiune (JCPOA), un acord internațional care prevedea ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului în schimbul reducerii programului său nuclear și a inspecțiilor internaționale sporite ale instalațiilor. După retragerea Washingtonului din acord, Teheranul a restricționat accesul inspectorilor la instalațiile sale nucleare, ceea ce a complicat semnificativ controlul asupra activităților sale în acest domeniu.