Graţiela Iordache a anunţat, joi seară, la Medika TV, că datele studiului PaRIS – Patient Reported Indicators Survey – realizat în 19 ţări, inclusive România, arată că jumătate dintre persoanele cu afecţiuni cronice din România au încredere în sistemul de sănătate comparativ cu media OCDE de 62%, deşi au o experienţă pozitivă din acest punct de vedere.
”Ştiţi ce ne spune, de fapt, vocea pacientului exprimată prin PaRIS? Nu mă mai priviţi ca o boală. Sunt mai mult decât o boală, sunt un pacient. Şi sunt mai mult decât un pacient, sunt o persoană. Sunt o persoană cu nişte afecţiuni cronice, care poate să-şi trateze, să beneficieze de un tratament, de o terapie, dar dacă nu mă priveşti holistic pe mine ca persoană şi tratezi numai o anumită suferinţă specifică, îmi afectezi puternic calitatea vieţii (…) Eu contez şi cu starea mea mentală, cu starea mea de bine, cu capacitatea mea de a funcţiona normal, chiar în condiţiile în care am o afecţiune cronică, aşa că aveţi grijă de mine ca întreg. Sunt o persoană şi nu o boală”, a declarat Graţiela Iordache.
Potrivit acesteia, semnalul de alarmă trebuie tras de starea psigică a pacienţilor cronici.
”Ceea ce trebuie să ne tragă semnalul de alarmă este starea mentală şi calitatea vieţii persoanelor cu două sau mai multe afecţiuni cronice – pentru că de obicei o boală cronică nu vine niciodată singură. Persoanele cu două sau mai multe boli cronice au o calitate a vieţii şi o stare mentală – depresie, anxietate – într-o măsură mult mai mare decât media pe OCDE în România. Şi cred că şi ăsta este un aspect pe care trebuie să-l avem în vedere şi să creăm politici publice care să adreseze şi aceste aspecte, pentru că o depresie, o anxietate va afecta totdeauna şi celelalte boli cronice. O depresie şi o anxietate va afecta capacitatea funcţională a persoanei cu afecţiuni cronice. Îi va afecta în întregime calitatea vieţii”, a mai declarat sursa citată.