Ucraina rămâne fermă: „Sancţiunile pentru Lukoil nu ameninţă securitatea energetică a Slovaciei şi a Europei în ansamblu, motiv pentru care ridicarea lor nu este un subiect de discuţie”

Sancţiunile Kievului care interzic tranzitul de petrol de la producătorul rus Lukoil nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei, în general, aşa că nu există motive pentru a fi ridicate, a declarat miercuri premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, după ce decizia ţării sale a stârnit indignarea Ungariei şi Slovaciei, care cer Bruxelles-ului să ia măsuri şi ameninţă cu arbitrajul internaţional şi măsuri de răspuns.

Ridicarea sancţiunilor nu este un subiect de discuţie şi Kievul are „înţelegerea deplină” a Uniunii Europene în această privinţă, a declarat premierul Denis Şmîhal pe Telegram.

Premierul slovac Robert Fico a declarat luni că ţara sa va întrerupe livrările de motorină către Ucraina dacă Kievul nu restabileşte fluxurile de petrol de la Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina.

Slovacia şi Ungaria furnizează împreună aproximativ 10% din motorina Ucrainei.

„Slovacia este partenerul nostru de încredere de la care nu ne aşteptăm la şantaj sau ameninţări”, a punctat Şmîhal. „Sancţiunile nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei în ansamblu, motiv pentru care ridicarea lor nu este un subiect de discuţie”, a adăugat el.

La sfârşitul lunii iunie, Ucraina a impus sancţiuni împotriva Lukoil, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, interzicându-i orice activitate pe teritoriul ucrainean şi oprind trecerea petrolului său către rafinăriile slovace şi ungare.

Sancţiunile împotriva Lukoil au început să intre în vigoare la sfârşitul lunii iunie, însă Ungaria şi Slovacia nu au raportat probleme de aprovizionare până la jumătatea lunii iulie.

Oleoductul Drujba (Prietenie), care leagă Rusia de Europa de Est, a rămas funcţional în cei peste doi ani de război, chiar dacă UE a renunţat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească.

Ramura sudică a oleoductului trece prin Ucraina şi ajunge în Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, fiind de ani de zile principala sursă de aprovizionare a rafinăriilor acestora. Rosneft, Lukoil şi Tatneft au fost principalii exportatori ruşi prin această rută.

Compania ucraineană de transport de petrol Ukrtransnafta a declarat la începutul acestei luni că, după intrarea în vigoare a sancţiunilor împotriva Lukoil, a întrebat agentul de pompare a petrolului MOL şi a fost asigurată că nu există petrol aparţinând Lukoil în volumele transportate prin teritoriul ucrainean. Ukrtransnafta are informaţii despre producătorul de petrol înainte de a începe să preia petrolul în sistemul său, dar nu cunoaşte proprietarul real al petrolului, care se poate schimba de-a lungul rutei.

Absenţa petrolului Lukoil în tranzit a fost confirmată şi de şeful Naftogaz, Oleksi Cernîşov, care a declarat, de asemenea, că volumele de tranzit au fost stabile în ciuda absenţei Lukoil.

 

UPDATE – Circulaţie feroviară oprită temporar între Drăgăneşti Olt şi Fărcaşele, pe ruta Roşiorii de Vede-Caracal, după ce un tren de marfă şi unul de călători au intrat pe aceeaşi linie, oprindu-se unul în faţa celuilalt / Patru trenuri au întârzieri

INS: În iunie, rata şomajului a fost de 5,5%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna mai 2024