Ne pregătim pentru zile negre. Tot mai mulți europeni își fac provizii de alimente și medicamente

Euronews notează că perturbările comerciale, schimbările climatice și conflictele globale au redeschis preocuparea europenilor pentru constituirea unor rezerve de alimente și medicamente în caz de urgență. E.R., un locuitor din Bruxelles cu un nivel de educație ridicat, o familie și un loc de muncă stabil, a început să-și facă rezerve de alimente și medicamente, preocupat de climatul de instabilitate. „Pentru că nu știi niciodată”, a declarat acesta pentru Euractiv. „Vreau să am provizii pentru 72 de ore, dar, vă rog, să nu-mi menționați numele în articol.”

Obiceiul de a stoca alimente și provizii este frecvent întâlnit în mediul rural, unde accesul la magazine poate fi limitat, și rămâne răspândit în Europa de Est, unde experiențele din perioada sovietică au lăsat o amprentă profundă. De asemenea, Finlanda, preocupată de o posibilă amenințare din partea Rusiei, menține o cultură a pregătirii pentru situații de criză. Cu toate acestea, în marile orașe europene, unde supermarketurile sunt mereu aprovizionate, tendința de a face rezerve reprezintă un fenomen relativ nou.

„Am observat o creștere marginală a stocării alimentelor în Europa de anul trecut”, a declarat Christopher Hegadorn, profesor asistent de politici alimentare globale la Sciences Po și organizator principal al inițiativei Food Alert, care analizează politicile de siguranță alimentară, potrivit G4Food.ro. „Observăm clar o creștere a achizițiilor de alimente pentru pregătirea în caz de urgență”, a spus Magnus Karlsson, reprezentant al General Prepper, unul dintre cei mai mari retaileri europeni de produse pentru supraviețuire. „Vedem clar că majoritatea comenzilor vin de la consumatori și companii din orașele mari”.

În mai multe țări europene, autoritățile încurajează populația să își pregătească rezerve pentru situații de urgență. Finlanda, Danemarca, Germania și Franța recomandă ca fiecare gospodărie să dispună de provizii pentru cel puțin 72 de ore. În Suedia, guvernul a publicat o broșură care îndeamnă cetățenii să stocheze alimente neperisabile, conserve, produse bogate în proteine și grăsimi, băuturi și articole pentru copii. În Olanda, recomandarea oficială este de a avea rezerve pentru 48 de ore, însă ministrul Justiției, David van Weel, a propus recent extinderea acestui interval la 72 de ore.

Superliga – Play-Off: CS Universitatea Craiova învinge U Cluj cu 3-0

FOTO Toate drumurile duc la Mosocova, imaginile care spun totul! ‘Vocea’ lui Călin Georgescu în lume s-a întâlnit în Rusia cu oamenii lui Putin