Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Harvard, mersul pe jos doar 21 de minute pe zi poate reduce riscul de boli de inimă cu până la 30%.
Deși poate părea un exercițiu ușor, mersul pe jos are un impact major asupra sănătății cardiovasculare și mentale. Thomas Frieden, director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din cadrul Harvard, îl descrie ca „cel mai apropiat lucru de un medicament miraculos”, având un efect mult mai mare asupra riscurilor de îmbolnăvire decât multe tratamente farmaceutice.
Studiile susțin, de asemenea, faptul că mersul pe jos poate reduce riscul de diabet, cancer, hipertensiune arterială și colesterol crescut, îmbunătățind în același timp și vigilența mentală. Potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea din Utah, pentru fiecare minut de mers activ, femeile își reduc riscul de obezitate cu 5%, ceea ce face ca acest obicei să fie esențial pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Mai mult, studiile arată că persoanele care merg pe jos cel puțin 20 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, prezintă un risc de îmbolnăvire cu 43% mai mic decât cei care fac mișcare doar ocazional. În plus, atunci când se îmbolnăvesc, simptomele sunt mai ușoare și durata acestora este semnificativ mai scurtă.
-
Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare: Mersul pe jos este un exercițiu aerobic cu impact redus care ajută la întărirea inimii, îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea tensiunii arteriale.
-
Consolidarea oaselor și mușchilor: Acesta ajută la prevenirea pierderii densității osoase și reduce riscul de osteoporoză, fiind benefic pentru consolidarea oaselor și mușchilor.
-
Sănătatea articulațiilor: Mersul pe jos este mai puțin solicitant pentru articulații comparativ cu alergatul și poate ajuta la reducerea durerilor articulare și la îmbunătățirea flexibilității.
-
Reducerea riscului de boli cronice: Studiile au demonstrat că mersul pe jos poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice precum diabetul de tip 2 și poate contribui la controlul glicemic la persoanele cu diabet.
-
Îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului: Mersul pe jos stimulează producția de endorfine, care ajută la reducerea stresului, anxietății și la îmbunătățirea stării de spirit.