VIDEO Ciolacu, la viitorul Centru de mari arşi: ‘Avem nevoie, am trimis medici în Belgia’. Declarațiile vin la scurt timp după reproșurile lui Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, pe şantierul viitorului Centru de mari arşi, că după tragediile care au avut loc în ţară, soldate cu un număr mare de mari arşi, era necesară construirea unor astfel de centre, dar şi pregătirea medicilor care vor lucra aici. Declarația vine în replică la cele spuse de Victor Ponta, cu puțin timp în urmă: „Statul român nu și-a făcut datoria după Colectiv. Mi-am dat demisia în speranța că vom avea paturi pentru arși.”


„După tragediile care au avut loc în ţară (incendiul de la Colectiv, explozia de la Crevedia, n.r.) am vizitat împreună cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila (în anul 2023, n.r.) spitalul de mari arşi din Belgia, dar totodată am început să trimitem medici la specializare, care vor lucra în Centrul de mari arşi de la Timişoara, chiar din a doua zi de la deschidere, cunoscând toate regulile. Peste tot, în străinătate, capacitatea pentru secţiile de mari arşi este mică, de maximum zece paturi. De aceea avem nevoie de toate cele trei centre, din Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Dorel Săndesc, a subliniat că acest Centru de mari arşi este împlinirea unui vis al cărui proiect a început în anul 2014.

„Proiectul a început în 2014, dar nu s-a întâmplat nimic. În ultimii trei ani acest proiect alături de cele din Târgu Mureş şi Bucureşti au fost resuscitate şi se lucrează într-un ritm bun, proiectul se va finaliza cu bine şi va aduce un salt uriaş în calitatea îngrijirii pacienţilor noştri în primul rând arşi, dar şi a tuturor pacienţilor din structurile pe care le va avea noul corp: noua Urgenţă, noul bloc operator, noul ATI chirurgical şi pista de elicopter de urgenţă. Stadiul lucrărilor este foarte bun, 60%, plăţile s-au făcut la timp”, a explicat Dorel Săndesc.

Noul Centru de mari arşi din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara va fi gata la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, stadiul actual al lucrărilor fiind de 60%.

Pe lângă secţia de mari arşi, noua clădire va fi un hub de sănătate, unde vor funcţiona şi alte secţii, inclusiv un heliport.

Investiţia Ministerului Sănătăţii în noul hub de la Timişoara este de 66 de milioane de euro şi constă în construirea unei clădiri supraetajate, care va beneficia de 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 12 paturi pentru mari arşi, şase rezerve pentru arşi intermediari şi post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, o secţie ATI cu 27 de paturi şi un bloc operator cu 25 de săli, spaţii conexe (sterilizare, farmacie, spaţii administrative şi logistice, spaţii tehnice etc.) şi heliport.

Finanţarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de împrumut dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Franţa: Ameninţaţi cu moartea, arbitrii din Alsacia renunţă la fluier în acest weekend. Sâmbătă şi duminică erau programate sute de meciuri la toate categoriile

Ramona Bruynseels: PSD și PNL își amintesc de pensionari doar în campania electorală