„Diplomația noastră trebuie să devină ofensivă pe zona aceasta economică. Este interesul mediului de afaceri din România, este interesul general al statului român”, a declarat Crin Antonescu, subliniind că această direcție este esențială într-un context global în care marile state își calibrează politica externă în funcție de obiectivele economice strategice.
Candidatul Alianței România Înainte a evidențiat nevoia de a readuce componenta economică în prim-planul acțiunii diplomatice, cu accent pe atragerea de investiții, deschiderea de piețe pentru produsele românești și susținerea firmelor autohtone în competiția internațională.
„Practic, noi avem în ambasade, în toate oficiile diplomatice românești, din ce în ce mai puțini oameni care au misiunea precisă și competența de a ieși în teren, cum se spune, de a căuta piețe, de a căuta investitori, de a căuta contracte pentru statul român, pentru corporații românești, pentru antreprenori români. Lucrul ăsta nu se mai face, nici s-a făcut vreodată foarte tare, repet, în ultimii 15 ani, aproape a dus la dispariție”, a mai spus Crin Antonescu.
Prin această viziune, Crin Antonescu propune o reașezare a priorităților în politica externă românească, punând economia și inițiativa antreprenorială românească în centrul acțiunii internaționale a statului.