City a lansat procedura de arbitraj pe 20 ianuarie prin contestarea regulilor ligii privind tranzacţiile cu părţile asociate (APT) din motive ce ţin de dreptul la concurenţă.
Liga a transmis celorlalte cluburilor joi contestaţia formulată de Manchester City, unde sunt menţionate obiecţiile ridicate de clb. Comisia de arbitraj a considerat că regulile – care sunt concepute pentru a se asigura că tranzacţiile între cluburi şi entităţi legate de proprietatea acestora se fac la valoarea justă de piaţă – au fost ilegale pentru că au exclus împrumuturi ale acţionarilor.
City a spus că asta înseamnă că toate regulile APT sunt nule şi a acuzat Premier League că a „indus în eroare” celelalte 19 cluburi prin interpretarea iniţială a hotărârii completului.
Publicaţia The Times arată că în aceste observaţii cluburi precum Arsenal, Brighton, Everton şi Leicester City sunt indicate că ar fi avut un avantaj nedrept ca urmare a modului în care au împrumuturile acţionarilor au fost tratate.
Regulile APT au fost introduse iniţial în decembrie 2021, după ce Newcastle United a fost preluată de saudiţi. Aceste reguli au fost contestate cu succes de City anul trecut, tribunalul considerându-le ilegale din mai multe motive, inclusiv faptul că au exclus împrumuturile acţionarilor din valoarea justă de piaţă (FMV).
Intenţia regulilor este de a împiedica grupările să mărească valoarea sponsorizărilor şi alte oferte pentru a creşte artificial veniturile, lucru care ar spori puterea de cumpărare a unui club.