Organizaţia Patronală de Turism Poiana Braşov: Urşii sunt o problemă; oamenii se tem şi să trimită copiii în tabere

Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că are semnale că oamenii se tem şi solicită autorităţilor să ia măsuri urgente, deoarece problema s-a transformat într-o adevărată criză.

„A venit primăvara şi apar brânduşele şi urşii. Din păcate, e o problemă generală la nivelul staţiunilor montane – nu mai vorbim de satele care se află în această zonă. Eu de mai bine de un an trag semnale de alarmă. În ultima vreme, s-a agravat această problemă, iar apariţia urşilor este din ce în ce mai frecventă, iar ei sunt în număr din ce în ce mai mare şi trebuie rezolvată pentru a se evita tragediile. Dacă ar fi existat o strategie corectă de gestionare a situaţiei, nu am fi ajuns într-un moment de criză. Noi suntem, acum, în criză. Eu am făcut adrese la autorităţile statului, până la prim-ministru. Urşii sunt familiarizaţi cu omul, vânători nu sunt să le imprime frică, nu mai sunt câini să îi alunge – pentru că aceştia sunt adunaţi repede, urşii nu. Eu nu pot să le dau soluţii, dar datoria mea este să trag un semnal de alarmă, din nou, să înţeleagă că am ajuns în al doisprezecelea ceas”, a afirmat Roxana Cojocea.

Ea a spus că, în ultima vreme, a primit mesaje în care părinţii întreabă dacă e sigur să-şi trimită copiii în tabără în zona Braşovului.

„Eu nu pot să-i spun unei mame, cu unu-doi copii lângă ea: ‘ia spray-ul, dă cu spray-ul, stai nemişcată dacă vezi ursul’. Dacă un om cu experienţă, cum este şeful Salvamont Predeal (bărbatul atacat de urs, recent, pe o stradă din Predeal – n.r.) nu a reuşit să gestioneze situaţia … Nu este normal – şi am auzit unii turişti spunând că nu se întorc pe jos de la restaurant la locul de cazare de teama urşilor – să le fie frică”, a afirmat şefa patronatului hotelierilor din Poiană.

Ea a adăugat că, din fericire, în această staţiune nu au avut loc, deocamdată, atacuri la adresa omului, însă au existat cazuri de accidentări deoarece turistul s-a speriat şi a fugit şi, totodată, de pagube materiale făcute maşinilor.

„Eu nu pot să le dau soluţii. Dar autorităţile trebuie să facă ceva, pentru că altfel rămânem fără turism montan”, a subliniat preşedintele Organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov.

Potrivit acesteia, nu doar urşii reprezintă o problemă pentru turismul din Poiană şi, în general, cel din zona Braşovului, ci şi lipsa unui incoming consistent şi, pe perioada verii, concurenţa cu staţiunile de pe Litoral, care au o capacitate de cazare superioară celei din staţiunile braşovene.

„Numărul turiştilor străini se menţine, din păcate, destul de scăzut deşi a crescut cu 4-5%, noi estimăm că am ajuns la 14%-15%, dar sunt statistici neoficiale, deoarece se ştie clar că mulţi dintre turişti preferă să închirieze apartamente de pe platformele consacrate. (…) În ultimul timp a crescut foarte mult numărul apartamentelor Airbnb, însă, din păcate, încă multe dintre ele sunt nedeclarate. (…) Litoralul are multe staţiuni, cu o capacitate de cazare însemnată şi, de câţiva ani de zile, au început şi investiţii în staţiunile tradiţionale, după ce ani de zile investitorii s-au concentrat pe Mamaia. (…) Noi nu avem unde să ne extindem. E adevărat, urmează să se deschidă şi la Braşov hoteluri din marile lanţuri, care se adresează unui anumit tip de clientelă, şi atunci se mai revigora şi turismul braşovean”, a explicat Roxana Cojocea.

Pe de altă parte, ea a punctat că, în ce priveşte sezonul de schi în Poiană – considerat anul acesta unul record pe baza numărului de treceri prin turnicheţii instalaţiilor pe cablu – trebuie făcută distincţia între turiştii care au apelat la serviciile hotelierilor şi localnici, care s-au bucurat de reducerile oferite prin programul dedicat lor, aflat în al doilea an, menţionând că aglomeraţia de pe pârtii s-a datorat mai multor factori.

„Ca şi treceri prin turnicheţi a fost unul foarte bun. Dar haideţi să le separăm, o dată vorbim de sezonul de iarnă, iar apoi, de sezonul de sporturi de iarnă, pentru că nu avem numai turişti care vin să schieze, nu toţi ştiu. (…) E adevărat, nu-mi amintesc să mai fi avut un sezon atât de aglomerat. Am avut foarte mulţi vizitatori care au venit din Braşov şi au optat pentru săniuş (…) Peste tot pe unde s-a prins un petec de zăpadă, oamenii au venit cu sania. Pe pârtiile de schi a fost foarte aglomerat, dar trebuie să luăm în considerare că avem acea ‘miercuri a braşovenilor’, care a devenit un fel de sâmbătă într-o perioadă de plin sezon. (…) Şi pentru că februarie a fost lună de vacanţă, (…) mai există şi taberele, care cazează copii în jurul Braşovului, însă optează pentru pârtiile din Poiană. Şi chiar şi cele de pe Valea Prahovei – de exemplu, în Sinaia, cel mai competitiv domeniu schiabil de pe Valea Prahovei, este, uneori, inaccesibil din cauza vântului şi, atunci, oamenii migrează tot în Poiană. Tot ce înseamnă Valea Prahovei, zona Bran-Moieciu, se refugiază tot în Poiană. Şi, atunci, s-a stat foarte mult în trafic şi deşi parcarea din Poiana Mică are peste 400 de locuri de parcare, era insuficienă, iar coada în trafic era de sute de metri, de la Belvedere”, a mai punctat preşedinta Patronatului de Turism Poiana Braşov.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ilie Bolojan punctează în plin scandal politic din USR: Președintele are nevoie de trei lucruri

Bărbatul care a lovit intenţionat cu maşina un adolescent de 17 ani, reţinut