EXCLUSIV Clădirea primei fabrici auto americane renaște la București

O investiție privată inedită este aproape de finalizare în București, pe amplasamentul și în clădirea ce a adăpostiti prima fabrică americană de automobile înființată în Capitala României, acum aproape 100 de ani. Istoria Halei Ford își are începuturile în anul 1935, într-o epocă în care România trecea printr-o perioadă de industrializare intensă.

content-image

Prima piatră de temelie va fi pusă cu prilejul propunerii trimise de producătorul auto către Ministerul Industriei și Comerțului, în care prezenta un proiect de ridicare a unei uzine de montaj pe Calea Floreasca. A fost prima astfel de inițiativă a companiei în regiunea est-europeană și s-a transformat în cea mai importantă fabrică a orașului.

Monument reabilitat de un dezvoltator

Conform jurnaliștilor de la Biziday, fosta fabrică Ford este un loc unic în regiunea Europei Centrale și de Est, un moment arhitectural de excepție, reprezentând un vârf al arhitecturii industriale interbelice, iar pe piața locală există puține exemple rămase. Este monument clasa A, cea mai importantă categorie. Odată cu achiziția imobilului, One United Properties și-a propus să îl restaureze, astfel încât să poată fi din nou o destinație înfloritoare, plină de viață și un reper de neratat pe agenda oricărui vizitator al Bucureștiului.

Beneficiind de cea mai mare investiție privată din România în restaurarea unui imobil istoric, One Gallery va deveni un punct polarizant pe harta orașului, ce va atrage deopotrivă locuitorii din zonă, dar și pe cei din alte cartiere ale Bucureștiului și turiștii sosiți în Capitală. Clădirea care va păstra elemente de arhitectură originale va găzdui spații comerciale și de lucru: birouri moderne, un spațiu multifuncțional pentru evenimente și spectacole de teatru, un supermarket Auchan concept store, precum și o zonă unică de food market.

Tomcat Hospitality, companie cu experiență în domeniul HoReCa din România, și dezvoltatorul vor inaugura în cadrul One Gallery cel mai mare food hall din Europa de Est, numit Marketta Food Hall. Această zonă de gastronomie va fi operată de Tomcat Hospitality și va aduce opțiuni culinare atent selectate, menite să atragă atât pasionații de arta culinară, cât și vizitatorii de zi cu zi. Cu un mix de branduri locale consacrate, dar și concepte noi internaționale, food hall-ul va pune accent pe incluziune și calitate, aducând împreună diverse bucătării și diferențiindu-se de un food court clasic prin crearea unei experiențe elegante, comparabile cu cea dintr-un restaurant. Cu o suprafață de 6.000 mp spații interioare și exterioare, Marketta Food Hall va include restaurante, terase cu peste 2.000 locuri, spații de co-working, un members bar de tip speakeasy, 500 de locuri de parcare și multe altele. Acest proiect ambițios își propune să transforme peisajul culinar al Bucureștiului, oferind experiențe gastronomice speciale atât pentru localnici, cât și pentru vizitatorii internaționali.

Istoria unei industrii

Proiectul i-a fost încredințat arhitectului american Albert Khan, pe lista de priorități aflându-se sistemul de iluminare, ventilația corespunzătoare, compartimentarea inteligentă a spațiului interior, precum și eficientizarea timpului de producție. Stilul arhitectural adoptat a fost cel industrial, deviza lui Kahn axându-se, de altfel, pe maximizarea operațiunilor, fără a apela la cheltuieli inutile.

Cel care s-a ocupat de achiziționarea terenului necesar a fost însuși fondatorul companiei, Henry Ford. Echipa inițială a fabricii număra 100 de angajați, iar capacitatea anuală era de circa 2.500 de automobile. Lucrurile au urmat un făgaș firesc până la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial, în timpul căruia, odată cu sistarea importurilor din Statele Unite, statul a cerut ca uzina să deservească armata română. În 1948, după ce țara a intrat sub ocupație sovietică, fabrica Ford și-a închis porțile.

Când activitatea acesteia a fost reluată, liniile de producție au fost dedicate aparaturii de automatizări ale firmei Automatica. Deși, în timp, au fost construite noi hale, cea originală a scăpat de demolare, fiind încă în picioare, în ciuda faptului că în timpul regimului comunism a fost abandonată, degradarea sa fiind uriașă.

Renașterea unui simbol interbelic

One United Properties își propune să contribuie la revitalizarea zonei Floreasca și a Capitalei prin conceptele comerciale propuse.

One Gallery, parte a ansamblului One Floreasca City, va include, pe lângă conceptul unic de food hall, și spații de birouri certificate, o zonă de muzeu, care va celebra istoria acestui imobil, precum și o sală multifuncțională pentru spectacole de teatru, evenimente culturale, concerte, conferințe, adăpostită de luminatorul istoric care va acoperi etajul.

Spațiul alocat sălii multifuncționale are rolul de a anima viața culturală a cartierului, în vreme ce zona de muzeu, care va cuprinde documente ale vremii, fotografii de arhivă, precum și singura mașină de epocă asamblată chiar în fosta fabrică ce mai există în Europa, va pune în valoare moștenirea istorică a acestui loc.

Cele mai bune clinici de înfrumusețare din București – Ce să alegi și de ce?

Prețul iPhone-urilor s-ar putea tripla la 3.500 de dolari dacă sunt fabricate în SUA