Planul lui Trump bagă China în corzi – Deflația chinezează, un semnal de alarmă pentru economia globală

Deflația presupune o scădere generalizată și persistentă a prețurilor. La prima vedere, ar putea părea o veste bună pentru consumatori, însă realitatea este mult mai complicată: „Scad prețurile, scad salariile, crește șomajul și, inevitabil, crește numărul falimentelor”, explică Georgescu.

Într-un astfel de context, încrederea consumatorilor scade, investițiile stagnează, iar economia riscă să intre într-un cerc vicios al regresului economic. Mai ales în cazul Chinei, o economie puternic industrializată, efectele pot fi resimțite global, mai ales prin lanțurile de aprovizionare și comerț internațional.

Radu Georgescu identifică în structura economiei chineze o problemă fundamentală: lipsa diferențierii. „Zeci de mii de fabrici produc același lucru, iar singurul lor diferențiator este prețul”, spune el. Companiile concurează astfel prin reduceri agresive de preț, ceea ce le face vulnerabile și le expune la faliment în masă.

Acest model este descris metaforic de economiști ca un „Ocean Roșu” – un mediu de afaceri marcat de competiție acerbă, unde „sângele” firmelor care nu reușesc să supraviețuiască colorează apele.

În antiteză, economia Statelor Unite mizează pe inovație și pe crearea de piețe noi. Aici nu contează atât prețul, cât unicitatea și valoarea adăugată a produselor. „America nu se bate pe prețuri, ci pe idei”, notează Georgescu. Conceptul de „Ocean Albastru” definește tocmai acest model – o economie bazată pe creativitate, unde concurența este redusă tocmai pentru că firmele evită produsele generice.

Deși China depinde major de piața de desfacere americană, relația comercială este dezechilibrată. „Dacă o firmă din China nu acceptă condițiile impuse de SUA, sunt alte mii pregătite să o facă”, remarcă Georgescu, sugerând că dependența Chinei de exporturi în SUA o face vulnerabilă în fața reglementărilor și politicilor comerciale americane.

La nivel de strategie, Radu Georgescu mărturisește că a evitat întotdeauna să concureze în „Oceanul Roșu”. „Când am început antreprenoriatul, m-am concentrat doar pe Oceanul Albastru. Niciodată nu am intrat în Oceanul Roșu”, subliniază el, încurajând astfel orientarea către inovație și piețe emergente.

În final, Georgescu punctează subtil diferența de viziune dintre marile puteri: „Aceste lucruri se învață în primele trei universități din lume – Harvard, MIT, Stanford. Din câte știu, ele sunt în Statele Unite ale Americii, nu în Republica Populară Chineză.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cea mai neagră conspirație: Donald Trump a manipulat bursele cu taxele vamale pentru a-și îmbogății amicii

Investigație majoră în SUA – A fost implicat FBI la asaltul asupra Capitoliului?