Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro şi 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tranziţia energetică este în desfăşurare, iar România se poziţionează tot mai ferm pe harta energiei verzi europene. Este încă o dovadă că investiţiile în regenerabile dau roade. Iar când adăugăm la acest tablou 20% hidro, 11% fotovoltaic şi chiar începuturile stocării (care apare deja în mix, cu 18 MW instalaţi), avem aproape 63% energie curată în reţea. Plus aproape 19% din centrala de la Cernavodă. Prin urmare, peste 82% din energia României vine din surse cu emisii reduse sau zero. Este o transformare susţinută direct de investiţiile strategice ale Ministerului Energiei în tehnologii verzi şi capacităţi de echilibrare”, a afirmat Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, investiţiile derulate de Ministerul Energiei în ultimii ani sunt fără precedent. Potrivit acestuia, peste 2 miliarde de euro sunt disponibile prin Fondul pentru Modernizare pentru proiecte de energie regenerabilă şi infrastructură de transport şi distribuţie. Alte 1,5 miliarde de euro sunt alocate pentru sprijinirea capacităţilor de producţie din surse regenerabile, prin apeluri de proiecte aflate în derulare. În paralel, 300 de milioane de euro sunt dedicate exclusiv dezvoltării capacităţilor de stocare în baterii – o componentă esenţială pentru funcţionarea eficientă a unui sistem energetic modern.
„Rezultatele deja se văd. În doar 12 luni, capacitatea de stocare din România a crescut de la 8 MWh la aproape 400 MWh disponibili în baterii. Hidroelectrica a semnat recent contractul pentru primul proiect de stocare în baterii Li-ion din portofoliul său, care va fi amplasat la Parcul Eolian Crucea Nord şi va avea o capacitate de 72 MWh. Valoarea totală a contractului este de aproape 80 de milioane de lei, iar lucrările vor fi realizate în termen de 12 luni. Mai mult decât atât, partenerii acestui proiect sunt două companii româneşti – Prime Batteries Technology şi Enevo Group, care aduc valoare adăugată şi tehnologie de ultimă generaţie dezvoltată în România”, a scris Sebastian Burduja.
De asemenea, el a precizat că aceste investiţii contribuie direct la reducerea dezechilibrelor din reţeaua electrică, la îmbunătăţirea performanţelor turbinelor eoliene şi la asigurarea serviciilor de echilibrare pentru întregul sistem energetic naţional. Cu alte cuvinte: mai multă stabilitate, eficienţă şi fiabilitate pentru reţeaua de electricitate a României.
„Obiectivul nostru este clar: peste 3.000 MWh capacitate de stocare până în 2030 şi un mix energetic dominat de surse curate, sigure şi competitive, cu dublarea capacităţii româneşti de producţie de energie. România nu doar recuperează decalaje, ci va deveni lider regional în acest sector strategic, cu un sistem energetic mai sigur, mai accesibil şi mai curat”, a adăugat şeful de la Energie.