Toni Grecu, fondatorul grupului de umor Divertis, revine la Televiziunea Română cu emisiunea „Top Invers – Eroii Comediei”, a cărei primă ediţie va putea fi văzută de public duminică, de Paşte, şi al cărei scop este „terapeutic”. Într-un interviu pentru News.ro, Toni Grecu a vorbit despre revenirea la postul public, ce mai rezolvă umorul în zilele noastre şi cine este de vină pentru nemulţumirea oamenilor. Emisiunea, spune Toni Grecu, „este un program care se doreşte a fi o oglindă comică a actualităţii pe care o trăim şi care nu-i deloc veselă”.
Prima ediţie „Top Invers – Eroii Comediei”, al cărei producător este Florenţa Dăscălescu, va fi difuzată de Paşte, în 20 aprilie, la TVR, de la ora 20.30.
„Top Invers-Eroii Comediei” îşi doreşte să fie vie, pentru că nu mai e nimic normal, nici măcar topurile în ziua de azi, iar eroii comediei sunt peste tot şi trebuie să ne îngrijim să-i arătăm publicului în forma comică, pentru că altfel doar ne-am stresa şi am intra în depresie. Scopul este terapeutic, să facem haz de necaz. Trăim o perioadă foarte complicată şi confuză din punct de vedere politic, social, ideologic. Nu prea ştim ce ni se va întâmpla. Atenţie, români, vi se întâmplă ceva!, cam asta e ideea. Nu ştim ce ni se întâmplă, dar măcar să râdem. Asta ne dorim. O emisiune care este inspirată exclusiv din actualitate”, a declarat Toni Grecu, luni, într-o conferinţă de presă, la TVR.
Toni Grecu a spus că a fost mirat de iniţiativa preşedintelui TVR, Dan Turturică, atunci când acesta l-a contactat, pentru că „genul acesta de comedie a dispărut de pe media, s-a mutat în online unde este absorbit şi amestecat cu ce este pe internet, un loc în care dacă nu ştii bine să cauţi, nu ajungi la niciun rezultat. Vrem să facem ceva cât de cât relevant. Televiziunea Română sper să devină ea însăşi o instituţie din ce în ce mai relevantă, aşa cum a fost odată pe piaţa media. Din păcate, ea acum trăieşte un moment destul de dur, de greu. Sper să redevină un trendsetter în ceea ce priveşte talentul local. Talentul local a fost uitat. Marile televiziuni comerciale din România sunt interesate de formate care au succes garantat şi vin din afară. Nu este folosit talentul local decât în talent show-uri, unde este mai mult sau mai puţin corect expus şi mai mult sau mai puţin cultivat aşa cum ar trebui, dar talentul local există, iar Televiziunea Română are menirea să sprijine oamenii – actori, cântăreţi, regizori, scriitori. De mult, TVR nu a mai avut un program strict de umor”.
Între personajele emisiunii sunt actorii: Andreea Doinea, Cătălin Neamţu, Dragoş Muşat, Claudiu Maier, iar dintre debutanţi: o trupă de femei, Satyricon, „care îşi scriu singure textele, eu am auzit de ele aproape întâmplător. Vor avea un moment în emisiune”, a anunţat Toni Grecu, subliniind că prin alegerea acestor tineri „sprijinim cât putem de tare orice este bun şi relevant în materie de comedie şi satiră”.
Rublică Divertis
Nu este o emisiune a grupului Divertis, a precizat Toni Grecu. „Divertis are o rubrică bine definită, de câteva minute, în care venim cu secvenţe din arhiva noastră, care sunt atât de actuale încât nici nu-ţi vine să crezi că din momentul în care au fost filmate şi difuzate prima dată până în ziua de azi au trecut 15-20 de ani, zici că sunt filmate azi. Sunt nişte secvenţe cu Gyuri, le-am revăzut de curând. Are un moment care se cheamă Particul Mediocru Român. Dacă vedeţi chestia aia din 1991, zici că e filmată azi şi că este despre politicienii de acum”, a mai dezvăluit Toni Grecu.
„Comedia din politică şi în general comedia noastră a românilor este imbatabilă”, a mai declarat jurnaliştilor Toni Grecu. „Noi n-am mai ieşit din Caragiale. De fapt trăim în Caragiale şi cred că o să treacă sute, mii de ani, şi noi n-o să mai ieşim din Caragiale. Cred că e şi blestemul lui cumva. El a fost foarte nemulţumit la vremea lui de modul în care a fost tratat de contemporani. Suntem acolo. Fără să ne dorim, trăim într-o Scrisoarea pierdută şi când nu te aştepţi mai apare câte un Agamiţă Dandanache şi dă peste cap toate socotelile politice, şi ştiţi la cine mă refer”.
„Ficţiunea este întotdeauna bătută de realitate. Ceea ce se întâmplă în viaţa de toate zilele este mult mai puternic decât ce gândeşte un autor”, a afirmat Toni Grecu la TVR.
Cum aţi gândit acest program?
Toni Grecu: Este scris de un colectiv, este o echipă mai mare de scriitori, de oameni care stau în spatele camerelor şi care îl gândesc. Este un program care se doreşte a fi o oglindă comică a actualităţii pe care o trăim. Nu-i veselă actualitatea. Suntem plini de frici şi de griji şi de nevoi şi nu înţelegem mai nimic ce se întâmplă cu noi. Un strop de comedie nu strică.
Ce vor regăsi telespectatorii în acest program?
T. G.: Sper să regăsesească ceea ce defineşte acest program, un pic de zâmbet şi de umor.
Cum este să vă reîntoarceţi la Televiziunea Română?
T. G.: Este destul de ciudat. Este un sentiment ciudat, sper să iasă şi bine treaba asta. Este un pic de nelinişte, de nesiguranţă, nu sunt cele mai bune condiţii din lume pe care le avem, dar de undeva trebuie început. Şi echipa asta, care este foarte bună, actori tineri, cu entuziasmul lor sper să acopere anumite lipsuri care sunt inerente în ultimă instanţă. Nicăieri pe lume nu găseşti totul perfect.
Ce vă nemulţumeşte în societatea actuală?
T. G.: Totul. Mă nemulţumeşte nemulţumirea în primul rând. Am senzaţia că am intrat într-o logică a nemulţumirii cu orice preţ. Orice ar fi, nu e bine. Dacă e ăla, de ce e ăla; dacă e ălălalt, de ce ălălalt; dacă e al patrulea, de ce e al patrulea; toată lumea este într-o stare de negare continuă, iar din negare, nu rezultă nimic. Din demolare, din negare, din ranchiună, din ură nu rezultă nimic niciodată.
Mai rezolvă ceva umorul?
T. G.: Asta face el. Prin comedie se poate aborda într-un altfel de mod actualitatea. Nu doar urlând, zbierând, vociferând, dând pe dinafară de venin şi de tristeţe. Nu. E un pic altfel. Ar putea să regleze, dar să nu ne bazăm pe asta, pentru că nu face umorul revoluţie şi nu îndreaptă umorul societatea. O îndreaptă, dar într-o mică măsură. Şi nu face umorul reformă. Asta trebuie să o facă oamenii serioşi.
Credeţi că vom rezolva ceva la alegerile acestea? Credeţi că ne vom aşeza?
T. G.: Depinde foarte mult de ele. La aceste alegeri ori mergem înainte, ori ne scufundăm. Dar scufundarea dacă e, va fi gravă. Nu-mi doresc. Eu am experienţa anilor ’90 şi nu vreau să mă întorc acolo. Vreau să trăiesc într-o ţară, nu vreau Raiul pe Pământ, dar să fie rezonabil: să trăim cât de cât decent, să avem relaţii între noi cât de cât decente. Nebunia asta cu indignarea pe toate planurile şi cu orice preţ este devastatoare, şi devastatoare pentru societate. Şi principala cauză pentru care se întâmplă lucrul ăsta şi care ne afundă în întuneric este faptul că reţelele de socializare promovează fără limită ura. Este cel mai bun motor al audienţei şi al câştigului, al profitului, pentru deţinătoarii reţelelor sociale. Dar noi nu ne dăm seama că suntem nişte actori într-o piesă de teatru montată de alţii care fac cu noi ce vor ei.