Acţiunile companiilor din sectorul tehnologic au înregistrat o scădere accentuată miercuri, în frunte cu un declin de 8% al Nvidia, influenţând negativ indicii bursieri americani, pe fondul temerilor că planurile tarifare extinse ale preşedintelui Donald Trump ar putea afecta cererea şi creşterea industriei de cipuri.
Nvidia a anunţat marţi, într-un document depus la autorităţile de reglementare, că va înregistra o pierdere de 5,5 miliarde de dolari legată de exportul unităţilor sale grafice H20 către China şi alte ţări. Compania a precizat că guvernul american va solicita obţinerea unei licenţe pentru expedierea acestor cipuri în străinătate.
Procesorul H20 a fost proiectat special pentru piaţa chineză în timpul administraţiei fostului preşedinte Joe Biden, pentru a respecta restricţiile americane care interzic vânzarea de cipuri avansate de inteligenţă artificială — o piaţă estimată între 12 şi 15 miliarde de dolari în 2024.
Advanced Micro Devices (AMD) a declarat miercuri că noile restricţii de export impuse produselor MI308 ar putea duce la pierderi de până la 800 de milioane de dolari. Aceste dezvăluiri ale Nvidia şi AMD sunt primele semnale majore că disputa comercială intensificată dintre Trump şi China ar putea afecta semnificativ industria semiconductorilor.
Deşi administraţia americană a oferit unele excepţii pentru produse electronice, inclusiv semiconductori, autorităţile au avertizat că noi tarife suplimentare ar putea fi impuse în viitor.
Presiunile din sector au fost amplificate de rezultatele dezamăgitoare ale producătorului olandez de echipamente pentru semiconductori ASML, care a ratat estimările privind comenzile şi a subliniat incertitudinile generate de restricţiile comerciale. Acţiunile companiei au scăzut cu aproape 6%.
ETF-ul VanEck Semiconductor, care urmăreşte performanţa companiilor din acest sector, a pierdut peste 4%, în timp ce acţiunile AMD au scăzut cu peste 7%. Micron Technology, Marvell Technology şi Broadcom au înregistrat pierderi de peste 2% fiecare. Producătorii de echipamente Applied Materials şi Lam Research au înregistrat scăderi de aproximativ 4%.
Declinul s-a extins şi asupra pieţei mai largi, indicele Nasdaq Composite, dominat de companii tehnologice, coborând cu 2%. Meta Platforms, Alphabet şi Tesla au pierdut aproximativ 2% fiecare, în timp ce Amazon, Microsoft şi Apple au înregistrat scăderi de aproximativ 1%.