INTERVIU Nicușor Dan bagă bățul prin gard și se laudă că, în culise, liberalii îl susțin pe el: Îl vrea pe Bolojan premier

Întrebare: Domnule Nicuşor Dan, care este principala calitate care vă recomandă pentru funcţia de preşedinte al României?

Nicuşor Dan: Aş zice zice că onestitatea şi determinarea în a atinge obiectivele şi cred că statul român, ca şi Bucureştiul acum patru ani şi jumătate, are nevoie de o schimbare, de respectarea legii şi de atenţie pe proiectele importante.

Întrebare: Care element din trecutul dumneavoastră v-ar putea afecta campania electorală?

Nicuşor Dan: Nu văd. Ce poate să afecteze campania electorală este zgomotul. Adică în epoca asta mijloacelor de comunicare depindem foarte mult de cantitate. De asta am spus tot timpul că e importantă vocea oamenilor care să compenseze foarte, foarte multe lucruri false care se spun despre mine.

Întrebare: Principalul reproş, cel puţin, pe care îl vedem în mediul online, este legat de Matei Păun. Poate fi Matei Păun factorul care să vă facă să rataţi finala prezidenţială?

Nicuşor Dan: Mi s-ar părea absurd. Eu sunt un om în spaţiul public de atâta timp şi opţiunile mele evidente, manifestate, inclusiv în contextul unui război în care chestiunile internaţionale au fost foarte prezente. Nu cred.

Întrebare: Apropo de trecut, cum vedeţi povestea lui Crin Antonescu legată de acea notă pe care a dat-o la securitate despre colegul lui?

Nicuşor Dan: Eu văd până la alte elemente, o văd exact cum a povestit-o Crin Antonescu. E o poveste pe care o au trăit-o mulţi români.

Întrebare: Deci îl credeţi?

Nicuşor Dan: Da, îl cred.

Întrebare: Nu-l vedeţi colaborator al Securităţii?

Nicuşor Dan: Nu, nu, nu. Cred exact ce a spus el.

Întrebare: Credeţi că serviciile secrete sau oponenţii săi politici au uneltit ca să iasă la suprafaţă această poveste?

Nicuşor Dan: Eu nu cred. Cred că am completat fiecare dintre noi un dosar în care era şi o fişă de colaborare cu Securitatea şi au fost făcute nişte verificări pe care CNSAS-ul le-a pus pe site. Asta cred eu.

Întrebare: Aţi avut dosar de urmărire la Securitate?

Nicuşor Dan: Nu ştiu. Probabil că am avut, am fost în lotul de matematică şi am fost plecat în Grecia şi în Australia, dar vă mărturisesc că nu am vrut să-mi citesc dosarul pentru că am avut o copilărie frumoasă şi n-aş vrea să găsesc… Da, ăsta e răspunsul.

Întrebare: Care e măsura din programul dumneavoastră prezidenţial la care ţineţi cel mai mult?

Nicuşor Dan: Totul ţine de economic, în opinia mea. Şi primul lucru pe care l-am făcut când am venit la Primăria Capitalei a fost să chem directorii să-i întreb cum stăm cu banii. Pentru că de asta depinde tot ce vrei tu să faci în viitor. Deci dacă o să devin preşedinte, primul lucru o să fie la fel, cum stă România cu banii şi toate măsurile care decurg de aici, presiune pe management privat la companiile de stat, absorbţie de fonduri, limitarea la maximum a marii evaziuni fiscale şi astea pe termen scurt şi mediu şi pe termen lung, în sfârşit o strategie economică pentru România, adică să ne ducem în zona de mari tehnologii, să stimulăm unităţi de procesare lângă locurile de producţie agricole ca să creăm ecosisteme economice, să reuşim să creăm o mare companie de energie care să reuşească, totul ţine de preţul energiei, care să scadă preţul energiei în România, lucruri de felul ăsta.

Întrebare: Care va fi prima decizie pe care o veţi lua ajuns la Palatul Cotroceni?

Nicuşor Dan: Exact ce vă spuneam. Să chem la mine pe oamenii din zona financiară să vedem cum stăm. Pentru că riscul ca România să se ducă cu capul în perete este foarte mare.

Întrebare: Prevestiţi o criză financiară pentru România?

Nicuşor Dan: Depinde de ce se întâmplă imediat după alegerile prezidenţiale.

Întrebare:  Deficitul este foarte mare.

Nicuşor Dan: Deficitul este foarte mare şi trebuie măsuri curajoase de limitare a cheltuielilor.

Întrebare: Anularea alegerilor va fi un subiect pus pe agenda dumneavoastră?

Nicuşor Dan: Fără discuţie pentru că e vorba de încrederea oamenilor în statul român şi de încrederea partenerilor noştri occidentali în statul român.

Întrebare: Cum s-ar rezuma România lui Nicuşor Dan? Dacă România lui Klaus Iohannis a fost România educată?

Nicuşor Dan: O Românie cu un stat onest faţă de cetăţenii lui, un stat puternic şi un stat funcţional.

Întrebare: Un stat care tocmai şi-a anulat alegerile prezidenţiale…

Nicuşor Dan: E un stat foarte slab, da. Şi el trebuie să devină puternic.

Întrebare: Şi totuşi cine sunt vinovaţii pentru această decizie radicală?

Nicuşor Dan: Sunt nişte instituţii care ar fi trebuit să prevină şi care n-au făcut-o.

Întrebare: Şi n-a plătit nimeni.

Nicuşor Dan: Şi n-a plătit nimeni pentru că nu avem o reală anchetă, o concluzie.

Întrebare: Veţi demara o nouă anchetă sau o reală anchetă, cum spuneţi?

Nicuşor Dan: O să cer tuturor instituţiilor implicate locul în care sunt cu anchetele interne pe fenomenul pe care noi l-am trăit.

Întrebare: Puteţi lucra cu actualii şefi ai serviciilor secrete dacă ajungeţi preşedinte?

Nicuşor Dan: Eu pot să lucrez cu oricine, pentru că asta înseamnă să fii în politică, de multe ori nu-ţi place cu cine lucrezi.

Întrebare: Acum lucraţi cu o majoritate PSD – PNL.

Nicuşor Dan: Da. Să faci politică înseamnă să ai în spate un mandat şi să negociezi în numele acestui mandat. Evident că îmi doresc o profesionalizare în multe zone, inclusiv în zona de servicii.

Întrebare: Deci v-aţi dori să puneţi oameni noi şi la serviciile secrete?

Nicuşor Dan: O să fie o discuţie cu majoritatea pro-occidentală.

Guvernare alături de PSD și PNL

Întrebare: Apropo de majoritate, care este formula ideală de guvernare pentru dumneavoastră?

Nicuşor Dan: O formulă în care să fie şi USR-ul, adică o formulă în care să fie toate cele patru partide pro-occidentale astfel încât să fie o presiune mare pe reformă.

Ilie Bolojan premier

Întrebare: Cu ce premier?

Nicuşor Dan: Mi-ar plăcea domnul Bolojan, dar nu vreau să fac promisiuni care nu depind doar de mine. În orice caz, un prim-ministru care să se uite la limitarea cheltuielor statului şi care să fie deschis la viziuni de dezvoltare pentru România.

Întrebare: Unul dintre scenariile care circulă acum pe la colţurile culoarelor politice spune că, de fapt, o parte din PNL, în frunte cu Ilie Bolojan, vă susţine pe dumneavoastră la alegerile prezidenţiale. Credeţi în acest scenariu?

Nicuşor Dan: În nume individual, mulţi oameni fac multe lucruri şi aşa e democratic să se întâmple. Nu există niciodată omogenităţi de partid, dar mai mult decât atât, partidul are, e într-o coaliţie şi are un candidat.

Întrebare: Dar aţi primit mesaje din partea PNL de susţinere? Din partea unor parlamentari, primari, miniştri?

Nicuşor Dan: Din partea unor oameni mesaje de susţinere desigur, da.

Întrebare: Din partea PNL?

Nicuşor Dan: Da.

Întrebare: Bănuiesc că nu o să ne spuneţi cine v-a trimis acel mesaj? Acel primar de la Rădăuţi care a fost exclus din partid.

Nicuşor Dan: Evident. De asemenea, cred că deranjează foarte, foarte multă lume faptul că există presiuni ca ei să dea mesaje pe care sunt contabilizaţi. Trebuie să faci o postare împotriva lui Nicuşor Dan, săptămâna asta, încă un om de la tine din filiala asta. Cred că nu e deloc în spiritul acestui partid.

Întrebare: Luaţi în calcul să faceţi un nou partid politic?

Nicuşor Dan: Nu, în momentul ăsta nu se pune problema. Ce se va întâmpla peste mulţi ani, mai vedem, dar nu se pune problema.

Întrebare: Dar dacă pierdeţi, totuşi, mai rămâneţi în politică?

Nicuşor Dan: Absolut, da. Am un mandat de la mulţi oameni ca să rezolv nişte probleme în Bucureşti şi rămân pentru asta. Tocmai de aia ca preşedinte aş avea mult mai multe pârghii în aceeaşi direcţie. Şi eu cred că şi dintr-o poziţie şi din alta miza cea mai mare este să facem statul ăsta funcţional, să ducem la respectarea legii, limitarea corupţiei.

Întrebare: Există un contracandidat pe care îl apreciaţi?

Nicuşor Dan: Dacă ar exista, n-aş mai fi în competiţia asta. Tocmai ăsta e motivul pentru care am intrat, pentru că n-am văzut o alternativă corectă pentru România după ce n-am intrat în noiembrie. Sunt oameni cu bune şi cu rele fiecare, dar am intrat în competiţia asta considerând că sunt cea mai bună opţiune.

Întrebare: Spuneţi-mi ce aţi împrumuta de la foştii preşedinţi. Ion Iliescu, spre exemplu?

Nicuşor Dan: Ion Iliescu, multe defecte, un om echilibrat, un om care şi-a păstrat echilibrul.

Întrebare: Emil Constantinescu?

Nicuşor Dan: Un om care a avut viziunea pro-occidentală.  A schimbat direcţia în care a mers România, foarte important.

Întrebare: Traian Băsescu?

Nicuşor Dan: Traian Băsescu a avut curajul să schimbe, după care acest curaj s-a dus în exces în zona de justiţie, dar a fost o zgâlţâitură necesară pentru sistemul de justiţie.

Întrebare: Klaus Iohannis?

Nicuşor Dan: Klaus Iohannis, limba engleză.

Întrebare: Spuneţi-mi un lucru pe care nu îl veţi face ca preşedinte.

Nicuşor Dan: Şi ca primar am făcut multe greşeli şi dacă voi fi preşedinte voi face de asemenea greşeli, dar nu o să îmi bat joc de votul oamenilor.

Întrebare: Spuneţi-mi o greşeală pe care aţi făcut-o ca primar.

Nicuşor Dan: Foarte multe.  Acum cel mai mult faptul că nu am comunicat în primul mandat, dar cele mai substanţiale sunt ordinea de priorităţi, unele pe care trebuia să le încep înainte altora.

Întrebare: Un exemplu concret, ce aţi început?

Nicuşor Dan: Ce n-am început sau ce am început?

Întrebare: Ce nu aţi început şi ar fi trebuit să începeţi?

Nicuşor Dan: Semaforizarea inteligentă, desigur. Trebuia să pun mult mai multă presiune pe ea să văd eu singur dacă sunt ambiguităţi în caietul de sarcini.

Întrebare: Revoluţia din trafic se amână?

Nicuşor Dan: Revoluţia în trafic începe mai ales, în opinia mea, a început prin a tăia sursa răului care este dezvoltarea imobiliară. E ceva ce nu se vede, dar noi am fi fost azi, dacă lucrurile ar fi continuat, am fi fost într-o situaţie mult mai proastă decât suntem. Aşa ca să remediem unde suntem aici am extins transportul public, liniile de tramvaie, contractele sunt semnate, câteva bucăţi au fost făcute, am adus tramvaie, o să mai aducem tramvaie, numărul de oameni care folosesc transportul public a crescut cu 40%, asta era acum şase luni, cred că a mai crescut între timp. Deci sunt lucruri pe care le facem, dar când boala e lungă şi procesul de vindecare e lung.

Meciul Oţelul – Unirea Slobozia: Mihalcea – Aş fi făcut 10 schimbări dacă se putea

Pământul s-a cutremurat, chiar în Vinerea Mare: Seism de peste 4 grade, în zona Vrancea